11.08.2019 | 22:25
Eксперт „проби“ ключови институции през „Гугъл“
"Електронно управление" е с толкова слабо защитен сайт, че с минимално "дописване" на адреса се стига до съдържанието на компютъра, на който страницата е качена

Ниското ниво на сигурността на редица държавни институции показа компютърният специалист Данаил Велев. В социалните мрежи той разказа как с прости действия през търсачката „Гугъл“ е проникнал в системите на митниците, ДА „Електронно управление“, Агенцията по вписванията, Модула за следене на оперативността на електронния обмен между институциите и други учреждения.

Оказва се, че „Електронно управление“ е с толкова слабо защитен сайт, че с минимално „дописване“ на адреса се стига до съдържанието на компютъра, на който страницата е качена. Виждат се и паролите на администриращите я потребители, оставени в абсолютно незащитен вид. Достъпът до Агенцията по вписванията показва всички плащания към нея заедно с личните и банковите данни на граждани и фирми.

„Държавата е пуснала съдържанието си и е дала достъп на „Гугъл“, а оттам и на целия свят. Данните продължават да изтичат на улицата“, обобщава анализаторът. До момента няма коментари от институциите, нито е ясно дали ще има някакви санкции за поредния пробив в държавните системи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране