19.05.2019 | 0:01
Елена Йончева скрила, че плаща 3400 лв. наем на месец
Депутатката от БСП и още 636 от властта поправят “забравени” факти пред антикорупционната комисия

Депутатката от БСП Елена Йончева пропуснала да обяви, че не живее в собствено жилище, а обитава къща с двор срещу наем от 3400 лв. на ул. “Емануил Манолов” в кв. “Драгалевци”. Тя се нанесла там заедно с мъжа си и детето им през 2017 г. Това става ясно от коригираната ѝ декларация пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

В петък комисията публикува коригираните декларации на 637 души от властта, които в първите документи са допуснали грешки или са “забравили” да съобщят за имоти, но КПКОНПИ ги е открила в регистрите.

Корекции нанесла и енергийната министърка Теменужка Петкова. Новото, което е обявила е, че съпругът ѝ Иван Петков държи срещу наем от 700 лева апартамент в София за 2 г.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е обявил годишната заплата на съпругата си – 55 135 лв., нещо, което беше пропуснал в първата декларация.

В коригираната декларация посланикът ни във Ватикана Кирил Топалов е обявил 6 имота, от които един магазин на жена му, две ниви на нейно име, две коли – фолксваген и хюндай, както и четири влога в банки, един от които на жена му.

Бившият шеф на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков е обявил, че има на влог 82 016 лв., а в действително притежавал 200 644 лв., установила КПКОНПИ. Той не нанесъл поправка дори и след като комисията му дала възможност да коригира декларацията си и не е подал нова. Общо 23- ма са в подобно положение. Рашков бе начело на бюрото до декември 2018 г.

Той не съобщил, че съпругата му притежава доходи от стопанска дейност в размер на 645 089 лева, както и 7 банкови влога в левове и евро. Един от тях например е в размер на 62 606 евро, друг – 58 392 евро, имала и три в левове, като най-големият от тях е със 155 912 лв.

Рашков не е едиственият, който е пропуснал да обяви доходите на партньора си и не е подал нова декларация. Повечето от хората, които не са сметнали за необходимо да нанесат корекции, въпреки че КПКОНПИ е установила несъответствия, са в подобна ситуация и не са съобщили какво притежават съпрузите им.

Истински рекордьор по имоти се оказва кметът на Добрич Йордан Йорданов, който беше издигнат от Реформаторския блок. Роденият през 1987 г. градоначалник не е обявил впечатляващо имущество. Първо КПКОНПИ е установила, че Йорданов не е съобщил за кредит от 600 000 лв., взет в полза на дружество, гарантиран с ипотека на имоти на кмета и още един човек.

От първата му декларация става ясно, че той има шест апартамента, един от тях в София, и един офис, както и 7 ниви, получени от наследство. След корекциите обаче Йорданов не е съобщил за няколко стопански постройки с двор, складова база с двор от 139 кв. м, бензиностанция от 544 кв. м, урегулиран поземлен имот в размер на 2 074 кв. м и други имоти в с. Карапелит.

Шефката на РЗОК Добрич Бисерка Ценова е премълчала за четири банкови влога, като най-големият е в размер 17 583 лева. Въпреки несъответствията между обявеното и това, което е установила КПКОНПИ, те не са подали коригиращи декларации, за да поправят грешките.

Според закона тези, които не са го сторили, както тези, при които има несъответствие, ще бъдат проверявани от НАП и КПКОНПИ. Когато разминаването е над 5000 лв., проверката се извършва от данъчните, а над 20 хиляди – от антикорупционната комисия. Тя е за 10 г. назад.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране