16.03.2019 | 10:14
Елена Йончева води евролистата на БСП
На Сергей Станишев вероятно ще бъде отредено второ или трето място

Сагата с привидно предизвестен край – кой ще е водач на листата на БСП, ще стигне до своята официална развръзка в неделя. Социалистите се събират на Национален съвет, за да решат окончателно дали листата да поведе лидерът на ПЕС Сергей Станишев или говорителят на парламентарната група на социалистите Елена Йончева.

От БСП ще гласуват тайно кой да е първи, но резултатите изглеждат ясни. Останалите кандидати в листата няма да бъдат оповестявани в неделя, но и там нещата сякаш са предрешени.

Изборът на Станишев е логичен за отношенията на БСП с европейските социалисти, но ръководството няма намерение да му даде водаческото място и изглежда не се вълнува от евентуалната изолация на партията. Очаква се водаческото място да бъде дадено за бившата половинка на Станишев – Елена Йончева, която се е съгласила да е първа.

Това е очакван ход още от конгреса на партията, който се проведе през януари. Тогава тя беше в центъра на вниманието, социалистите дори обявиха, че „ние всички сме Елена Йончева“ заради несправедливото, според БСП, обвинение срещу нея за пране на пари. Ръководството на БСП смята да използва обвинението срещу нея като коз в предизборната кампания. Ще повтарят вече изградената теза – че това е политическа репресия и опит да ѝ бъде запушена устата.

Единствената пречка пред това Йончева да е първа е, че тя не е член на БСП. Избрана е за депутат от т.нар. „гражданска квота“ и именно това ще е аргументът на „вътрешната опозиция“ в БСП срещу нея.

А Станишев къде?

На Станишев вероятно ще бъде отредено второ или трето място. В партиятаимаше нагласи той да бъде помолен „доброволно“ да се откаже от първото си място в „името на справедливостта“ заради обвинението срещу Йончева. Станишев обаче трудно би се съгласил на подобен ход, не е ясно и дали се е стигнало до подобна „оферта“. Не е тайна, че Станишев е в обтегнати отношения с лидера на БСП Корнелия Нинова, макар и двамата да избягват темата. Миналата година Нинова не присъства на конгреса на ПЕС, когато Станишев беше преизбран за лидер на ПЕС.

Напрежението между двамата расте, откакто те се сблъскаха публично по въпроса за ратифицирането на Истанбулската конвенция от Българя. Оттогава се говори, че лидерът на европейските социалисти може и да не оглави листата за евродепутати на БСП. Позицията на ръководството на БСП, че Станишев няма да е водач, беше затвърдена и на последния конгрес на партията. Тогава в предизборната платформа за евроизборите бяха записани критерии към бъдещите кандидати -да не подкрепят Пакта за миграция на ООН и Истанбулска конвенция. Станишев не отговаря на тези изисквания и това затвърди очакванията, че той няма да е първи. Ако решението не бъде мотивирано и обяснено обаче, това би било конфуз не за самия Станишев, а за БСП и отношенията ѝ с европейските социалисти, на които Станишев е лидер. Именно това е в дъното на идеята той публично да обяви, че се отказва от водаческото място в името на „репресираната Йончева“.

Възможно е той да не е втори, а трети. Има нагласи след Йончева да бъде наредена Деница Златева – бивш вицепремиер по европредседателството вслужебното правителство на Огнян Герджиков. Тя беше спрягана и за първото място, но изглежда тази опция засега е отхвърлена от хората около Нинова. Остава въпросът – втора или трета ще е Златева и дали партията ще реши водачът да е от „гражданската квота“.

„80% дебили“ – в листата на БСП

Депутатът Иво Христов, който през 2017 година обяви, че80% от българите са дебили, също ще е в листата на БСП за евроизборите, при това е възможно да е на избираема позиция. В момента БСП има 4-ма евродепутати и се очаква поне да запазят тази бройка. Социалистите обаче очакват повече места.

На едно от първите четири места се очаква да е и настоящият евродепутат на БСП Петър Курумбашев, който през 2014 г. не стана евродепутат заради решението на Станишев, който по това време беше лидер на партията, да не се отказва от мястото си в ЕП. Корумбашев все пак стана евродепутат, след като Илияна Йотова стана вицепрезидент през 2017 година. Димитър Данчев, който в момента е депутат и заедно с Йончева представи разкритията за злоупотреби в Министерството на културата също ще е кандидат за евродепутат.

Решението за имената и местата след водача на листата трябва да бъде взето през април и засега не е ясно как ще бъде взето то – дали ръководството ще спусне подреждането, което просто да бъде одобрено, или с тайно гласуване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране