04.12.2019 | 22:46
Елена Йончева за обвинението срещу нея: Политическо е, искат да ме спрат и уплашат
Така се действа с журналистите в България. Намират се инструменти да бъдем сплашени и опозорени. Така се прави в България, за съжаление, заяви тя

Европейският парламент обикновено се доверя на местните власти. Той не прави разследване, за съжаление. Аз ще представя фактите в комисията. Практика е Европейският парламент да се доверя на националните институции. Разбира се, те ще бъдат уведоомени, но не трябва да забравяме, че има депутати от различни групи. Във всеки парламент решение взима мнозинството“, това заяви за предаването “’Честно казано с Люба Кулезич“ евродепутатът на БСП Елена Йончева по повод повдигнатото ѝ обвинение от българската прокуратура за “пране“ на пари, последвано и от писмо на същата прокуратура до Европейския парламент, касаещо нейния имунитет.

“Преди два дни се запознах с писмото на прокуратурата до Европейския парламент. Там се казва, че съм знаела или съм предполагала, че средствата, които съм ползва за моята професионална дейност, са с неясен произход. Това е обвинението, това за прокуратурата е пране на пари. Доказателствата им са гласови данни, тоест свидетелски показания, че аз съм знаела или предполага, че средствата, които съм ползвала за моята професионални действия, са с неясен произход. Става дума за 2012, 2013 г., когато КТБ получаваше редица награди. Банка, която се контролираше от съответни контролни органи в България“, заяви още Йончева.

Запитана, относно възможността обвиненията срещу нея да са на политическа основа, тя отговори така: “Аз нямам никакво съмнение. Ще се разбере, че искането е политическо мотивирано. С цел да бъда спряна и уплашена. Така се действа с журналистите в България. Намират се инструменти да бъдем сплашени и опозорени. Така се прави в България, за съжаление.“

Говорила ли е тя с колегите си от Европейския парламент за своя казус? “Да, направих сондажи. Но сме на начален етап. Тепърва трябва да се види дали тези документи от страна на българската прокуратура са окомплектовани, след това ще бъда изслушана в комисия. Опитът показва, че поисканите имунитети в Европейския парламент, се свалят. Европейският парламент не разследва, няма такива правомощия и функции“, добави евродепутатът на БСП.

Водещата Кулезич поиска мнението на Йончева за изслушването Иван Гешев и Сотир Цацаров в Европейския парламент, като евродепутатката отговори по следния начин: “Това изслушване бе организирано от г-н Радев, който е и заместник-председател на Комисията за правата на човека, правосъдие и вътрешен ред (бел. ред. Емил Радев, евродепутат на ГЕРБ). Имаше голям интерес. Имаше евродепутати, които бяха доста остри в своите въпроси. Беше широко отразено и от някои българси медии. Oт някои обективни, от други не“.

На критиката на Корнелия Нинова по неин адрес, че не е достатъчна активна в Европейския парламента по темата “Корупция в България, Йончева отговори така: “Лично съм направила това, което е възможно. Използвам инструментите, които имам като евродепутат. Имах много конкретно изказване в комисията “ЛИБЕ“ във връзка с доклада за мониторинга над България. Битката с корупцията трябва да се води от цялата партия, от всички опозиционни партии.

“Аз нямам смелостта да посъветвам, който и да е колега от българския парламент, да започне борба срещу корупцията. Такива неща мафията не прощава. Мисля, че най-добрата защита може да окаже новият главен прокурор г-н Гешев. Да даде гласност, докъде са стигнали сигналите, които сме внесли в прокуратурата“, коментира още тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране