28.10.2017 | 13:57
Елена Поптодорова нае скъпоплатен юрист, който да я брани във варшавския съд
Явяването на подсъдимата не е задължително, достатъчно е да е редовно призована

Процесът срещу бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова за кражба на марков крем от безмитен магазин на летище „Фредерик Шопен” във Варшава тръгва на 22 ноември. Това съобщава „Телеграф”, позовавайки се на говорителя на наказателното отделение на Варшавския окръжен съд Пьотър Боярчук.

Дело 465/2017 в Районния съд на столичен град Варшава е насрочено за 9.30 часа. Явяването на подсъдимата Поптодорова не е задължително, достатъчно е да е редовно призована, а може да бъде представлявана от свой защитник, коментираха от канцеларията на съда.

Споразумението между полската прокуратура и Елена Поптодорова трябваше да бъде разгледано от съда на 13 юли. По време на съдебното заседание обаче неочаквано защитникът на българката обявил от нейно име, че оттегля съгласието на обвиняемата за издаване на осъдителна присъда без провеждането на съдебен процес.

Делото е било върнато за допълване на обвинителния акт с материалите, необходими за провеждане на съдебен процес, тъй като при споразумение обвинителният акт бил в по-съкратен вид. Защитник на Елена Поптодорова пред съда ще бъде адвокат Павел Ошик от адвокатското дружество „Пиетшак Сидор и съдружници”. Кантората е известна с висока ефективност по делата, по които се явява, и с немалките хонорари, които заплащат клиентите. Самият Ошик е адвокат от 2010 г., но само четири години по-късно името му попадна в класацията на „Газета правна” сред топ 30 на най-обещаващите юристи в класацията „Изгряващи звезди – лидери на утрешния ден”. Павел Ошик се явява про боно по десетина дела годишно, заведени от „Гийнпийс Полша”, „Хелзинска фондация за правата на човека” и „Полско дружество за антидискриминационно право”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране