24.11.2017 | 0:01
Емоционална интелигентност и стабилитет чукат на вратата
Ясни сигнали на спусната завеса

Агенция „Фокус“: Проф. Христова, през изминалата седмица бяхме свидетели на буря в парламента, която доведе до оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Защо се изостри напрежението между управляващи и опозиция?

Антоанета Христова, политически психолог: Напрежението доста отдавна е изострено. БСП влезе в ролята на остра, на търсеща линията на сблъсък опозиция. Това е една много добра новина, защото опозицията трябва така да се държи. Проблемът е, че в последно време в говоренето на лидера на опозицията Корнелия Нинова имаше доста сериозни нападки към личността на министър-­председателя. Тъй като тези нападки се понатрупаха в миналото, започна да се търси вече конкретният повод да има административно наказание в парламента, ако отново тя премине границата. Факт е, че в момента, в който стана сблъсъкът и наказанието от страна на Главчев, беше избран неподходящият момент. Корнелия Нинова не направи обида, а едно опозиционно, категорично, остро твърдение. Струва ми се, че ситуацията беше изкуствено създадена. Димитър Главчев не прецени последствията от една за момента несправедлива санкция от негова страна. Опозицията яхна грешката и поиска неговата оставка. Между другото за мен подаването на оставката беше изключително коректно и правилно направено. По този начин се спуснаха завесите на конфликта. До този момент проблемът съществува в политическото пространство, защото медиите продължават да задават въпроси по темата, а не защото по тази тема има напрежение между БСП и ГЕРБ. С този акт ГЕРБ и Главчев сложиха точка на темата какъв е проблемът и къде сбърка г-­н Главчев. По този начин освобождават терен и място за по-­сериозно политическо говорене.

АФ: Какви сигнали дадоха управляващи и опозиция след оставката на Димитър Главчев и основателен ли бе протестът на БСП да не влиза в зала, докато председателят не се откаже от поста си?

АХ: От гледна точка на опозицията протестът им беше напълно основателен. Подаването на оставката беше изключително точно и обиращо излишното напрежение. В момента вече имаме нова ситуация, в която политическото говорене е на по-­чист терен.

АФ: Малко са случаите в историята на България, в които председателят на парламента подава оставка. Кое накара Димитър Главчев да го направи, въпреки че той щеше да има подкрепата на мнозинството?

АХ: Той изчисти терена. След подаването на оставка БСП се върна в парламентарна зала. На дневен ред публичното говорене не е просто формалното междупартийно атакуване, а е правенето на политики. Това е смисълът в крайна сметка и това е начинът да не се прави лошо впечатление на гражданите.

АФ: Какви послания разчетохте в речта на новоизбрания председател на НС Цвета Караянчева?

АХ: Тя казва, че всички в парламентарната зала трябва да се чувстват равни и че ще ги накара да се чувстват равнопоставени. Това означава, че няма да има специално негативно отношение към опозицията или демонстративно положително към управляващите. Тази равнопоставеност беше едно от изискванията на БСП. Разбира се, в думите на Цвета Караянчева имаше тъга за това, че г-­н Главчев вече не е председател на Народното събрание. Емоцията е свързана с партийната лоялност, което е напълно разбираемо и човешко. При обръщението си за встъпване в длъжност тя каза това, което трябваше да каже в този момент на фона на получилия се конфликт, свързан с усещането за неравнопоставеност между различните играчи в парламента.

АФ: Възможност за ново начало ли е тази рокада и как се тълкува тя в контекста на приближаващото европредседателство?

АХ: Тази рокада е проява на добра воля. Тя ни казва, че не е важно просто да си защитават собствените хора, а да се върви напред в по-големите надпартийни приоритети. Това е силно послание и ми се струва, че то е добре да звучи от двете най-­големи политически сили особено в периода на европредседателството. Това поведение би трябвало да се предпостави, защото януари „чука на вратата“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране