29.05.2018 | 19:44
ЕНП преметна Борисов и Цветанов

Европейският парламент гласува промени в правилата за командированите работници в Европейския съюз, добили известност като „Пакет Мобилност“. Депутатите решиха командированите работници да получат равно заплащане за една и съща работа на същото място, гласи съобщение на ЕП.

Ревизираните правила, одобрени с 456 гласа „за“, 147 „против“ и 49 „въздържали се“, имат за цел да осигурят по-добра защита на командированите работници и лоялна конкуренция за дружествата, посочва Европарламентът.

Съгласно договорения текст всички правила за възнаграждения на приемащата страна трябва да се прилагат за командированите работници. Разходите за пътуване, билети и настаняване ще трябва да бъдат заплатени от работодателя и да не бъдат приспаднати от заплатите на работниците. Работодателите също така трябва да гарантират, че условията за настаняване на командированите работници са достойни и в съответствие с националните правила.

Държавите-членки ще разполагат с две години, за да транспонират правилата в своите национални закони и трябва да ги въведат в сила до края на този период. Последната стъпка, преди окончателното приемане на акта, е подписването му от българското председателство и председателя на Европейския парламент.

Припомняме, че Манфред Вебер – председателят на групата на ЕНП, към която принадлежи и ГЕРБ, обеща на своите български колеги, че депутатите му няма да подкрепят текстовете, тъй като българският транспортен бранш и правителството не е съгласни с тях. Кабинетът иска от обхвата на директивата да бъдат извадени международните шофьори. За същото настояват и българските евродепутати.

В „Пакета мобилност“ са включени изисквания шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьора да му се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините на камионите. Точно срещу тези разпоредби скача българският бизнес, според който новите правила ще извадят от пазара източноевропейските фирми.

Позиции

ЕНП: „Това гласуване е крайъгълен камък на законодателния мандат 2014-2019 г. Тя отразява социалната, икономическата и политическата реалност на Европейския съюз. Той поставя ясен курс към по-социална Европа с по-справедлива конкуренция между фирмите и по-добри права на работниците. Гласувайки в подкрепа на това споразумение, Европейският парламент предоставя по-добри права на работниците и също така осигурява необходимата защита по отношение на предприятията.“

Социалдемократите: „Европа си избира равно заплащане за еднаква работа на едно и също място. И това е голямо постижение. Колегите могат да бъдат отново колеги, а не конкуренти. Това е важна стъпка към създаването на социална Европа, която защитава работниците и спира компаниите да се състезават до дъното. Европа, която гледа към обикновените, трудещите се.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране