17.04.2017 | 21:32
Ердоган е разочарован от референдума
Партията на президента е очаквала много по-висока подкрепа

Ердоган спечели референдума за увеличаване правомощията на президента в Турция с подкрепата на 25 милиона избиратели. Казалите „да“ са с 1,3 млн. повече от гласувалите с „не“.

Резултатът от проведения референдум показва разединението в Турция. Повечето хора, гласували „за“, са от южните райони, където Ердоган инвестира и има силно присъствие. Партията на президента е била изненадана, защото е очаквала по-високи резултати на референдума. Тази изненада пролича и в първите действия на Ердоган веднага след като излязоха първите резултати. Той първо даде пресконференция в резиденцията си в Истанбул пред отбран кръг от журналисти, след което реши да говори на два митинга.

„Иска ми се резултатът от днешния референдум за конституционни промени да доведе до добро… Имаме да направим много в тази страна. Първата ни работа – ще обсъдим смъртното наказание с премиера и с лидера на националистическата партия. Ако всички го подкрепят, аз ще го одобря. Ако основната опозиция възрази, може да организираме още един референдум“, заяви Ердоган.

Турският президент получи подкрепа и в чужбина. Над 59% от гласувалите извън страната турски граждани са казали „да“ на разширяването на правомощията на президента. 77,1% от имащите право на глас турци в Белгия са подкрепили конституционните промени в полза на президента Реджеп Ердоган. Според белгийски медии, турците, които живеят в тази страна, са демонстрирали най-високо равнище на подкрепа за Ердоган измежду всички държави в ЕС. В Австрия „за“ промените са гласували 73,2% , в Холандия – 70,3%, във Франция – 65,2%, в Германия – 63 на сто, в Дания – 60,6 процента.

Против конституционните поправки са се обявили 86,7% от турците в Испания и 79,1% от живеещите във Великобритания, посочва радиото. Над 55% от турците в Румъния са гласували против промените в турската конституция, а над 44,6% са ги подкрепили.
В България само 17% от гласувалите у нас турски граждани са подкрепили промените в конституцията, докато 71,4% са гласували с „не“.

Реакциите на световните политици засега са предпазливи. Европейската комисия призова Турция да търси национален консенсус заради близките резултати от референдума. Редица членове на Европарламента изразиха разочарование от изхода на вота. Външният министър на Австрия Себастиан Курц коментира, че той ще усложни бъдещото сътрудничество между Анкара и Европейския съюз. Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия, заяви, че президентът Реджеп Ердоган разделя страната си. „Близкият резултат на референдума показва, че Ердоган не е Турция. Усилията за демокрация и човешки права трябва да продължат“, заяви Мартин Шулц, кандидат на германските социалдемократи за канцлерския пост и бивш председател на Европейския парламент.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране