10.10.2019 | 16:58
Ердоган: Ей, Европейски съюз, ще пусна бежанците към Европа
Вие никога не сте искрени, от 1963 до сега ни разигравате с приемането ни в ЕС, ядосва се президентът на Турция

„Ей, Европейски съюз, не можеш да окачествяваш нашата операция в Сирия като инвазия“. Така турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди страните членки, че ще отвори границите и 3,6 милиона сирийски бежанци ще залеят Европа.

„Вие никога не сте искрени, от 1963 до сега ни разигравате с приемането ни в ЕС. Не сте честни вие. Нямало да ни пратите втория транш от 3 милиарда евро /за бежанците/. Да сте изпълнили досега някое от всичките си обещания? Ние нищо не вземаме от вас и без вас продължаваме да вървим, ние похарчихме 40 милиарда долара. С благословията на Аллах ние ще похарчим още толкова, но и можем да отворим границите. И ще ви изпратим 3, 6 милиона бежанци“, заяви Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Той говори днес пред участниците в разширеното заседание на лидерите на общинските организации на водената от него Партия на справедливостта и развитието.

Президентът съобщи, че в рамките на операцията „Извор на мира“ вече са неутрализирани 109 терористи. Той посочи, че в най-кратки срокове турската армия ще осигури безопасността в Сирия – от района на Манбидж до границата с Ирак и така ще гарантира мира, който сирийците чакат вече 8 години.

Ердоган посочи, че през последните 4 години турските сили за сигурност са ликвидирали 16 000 терористи, в това число 7 500 на територията на Турция, а 8 500 – зад граница. Той подчерта, че Анкара ще продължи борбата с терористичните организации в региона, предимно с Ислямска държава, ПКК и сирийските й клонове YPG и PYD.

Турският лидер отбеляза, че определени кръгове и държави критикуват действията на Турция в Сирия, но Анкара отхвърля всички нападки по повод операцията „Извор на мира“, още повече, че там се намират военни от десетки страни.

„В редиците на терористите от Ислямска държава е пълно с наемници от Франция, Германия и Холандия. А Турция изгони 5 500 чужденци, които се опитваха да се присъединят към терористите. Ние смятаме веднъж завинаги да решим проблема с Ислямска държава и не искаме с подобна заплаха да се сблъскат другите страни, в това число и европейските“, заяви Ердоган.

Той определи критиките на Рияд за действията на Турция в Сирия като необосновани. „Саудитска Арабия първо трябва да направи оценка на собствените си стъпки. Кой е виновен за разрухата в Йемен? Абсурдна е и позицията на Кайро в случая, там нямат никакво право да критикуват операцията. Той /президентът на Египет ас Сиси/ е убиец на демокрацията в своята страна“, каза още Ердоган.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране