12.03.2017 | 16:19
Ердоган: Холандия ще си плати за Ротердам
Турският президент обвини страната в нацизъм

Турският президент Реджеп Ердоган поднови обвиненията си в нацизъм към холандските власти и заяви, че западноевропейската страна ще си плати за това, че изгони близък до него министър и не допусна на своя територия митинги в подкрепа на инициирания от него референдум, съобщават световните агенции.

„Те със сигурност ще си платят и освен това ще се научат какво е дипломация. Ще ги научим на дипломация”, заяви в Истанбул държавният глава. По-рано днес в града гневни демонстранти щурмуваха консулството на Холандия и развяха над него червения флаг с полумесец.

Според него само фашистки режим не би допуснал външния министър на друга държава. Социалната министърка Фатма Кая влезе с кола в Холандия, след като колегата й от МВнР Мевлют Чавушоглу не получи разрешение да долети от Анкара.

Официалната турска позиция е, че „извинението не е достатъчно”, като на посланика на Холандия беше „препоръчано” да не се връща в южната ни съседка. Холандският премиер Марк Рюте определи това като „изнудване”.

Ердоган благодари на френските власти, които разрешиха на Чавушоглу да говори пред турци в Мец.

Той днес се завърна от визита в Москва, в която с руския си колега Владимир Путин препотвърдиха поетия курс на сближаване между двете страни. Ще бъде засилен дипломатическия обмен на информация и ще се търсят общи пътища за край на сирийския конфликт.

Русия, за разлика от западните страни, не е изразявала притеснения от процесите на концентрация на власт и масовите арести в Турция след опита за преврат. Според ред страни от ЕС, референдумът, иницииран от Ердоган, ще доведе до отдалечаване на южната ни съседка от принципите на демокрацията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране