08.12.2017 | 0:19
Ердоган хвали Борисов пред гордите гърци: Само той ме слуша на Балканите
Българският премиер бе даден на пример на президента и премиера на Гърция Прокопис Павлопулос и Алексис Ципрас

Един интересен детайл предизвика внимание по време на пресконференцията днес на гръцкия премиер Алексис Ципрас и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който е първият държавен глава на Турция, който посещава Гърция, от 65 години, предаде БТА.

В изявлението си Ердоган акцентира на положението на мюсюлманската общност (Гърция отрича термина „турска,  в Западна (Гръцка) Тракия, чиито права по думите му системно се нарушават. Ердоган посочи за несправедливо и в разрез с правата на малцинствата това, че Атина забранява на избраните от общността мюфтии да изпълняват задълженията си, а на тяхно място назначава избрани от правителството мюфтии да служат в джамиите. Ердоган разкритикува Гърция и затова, че години наред се отлага строителството на джамия в Атина.

На това място от изказването си Ердоган посочи за пример разбирателството с българския министър председател Бойко Борисов по въпросите по опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България.

„В Турция нямаме проблеми по отношение на християнските храмове. Българската православна общност в Истанбул притежава една уникална църква, известна като Желязната църква, която се намира недалеч от Патриаршията в квартал Балат. Ремонтът на църквата е към края си. На 7 януари 2018 г. заедно с Бойко Борисов, българския министър-председател ще я открием тържествено заедно. Ремонтираме и манастира Сумела. Ние не се страхуваме от религиозните свободи, напротив, уважаваме ги. Хора, които се уповават на вярата, не се страхуват от религиозните свободи. Ние нямаме такива грижи. Елате заедно да разрешим проблемите на малцинството в Западна Тракия“, заяви Ердоган.

През първия ден от посещението на Ердоган в Атина, доминираха конфликтните проблеми, на първо място искането, което турският президент направи публично за ревизия или осъвременяване на Лозанския мирен договор, в светлината на защитата на правата на мюсюлманското (турско) малцинство в Западна (Гръцка) Тракия, който по думите му е остарял.

 Гръцкият президент Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас категорично и публично се обявиха не само против ревизиране на Лозанския договор, но дори и против идеята той да бъде предмет на дебати. Не може да има ревизия на Лозанския договор,заяви Ципрас.

Това хвърли смут сред гръцките лидери и засенчи първия ден от визитата. Критиките на Ердоган към гръцкото правосъдие, че все още не е екстрадирало избягалите в тази страна гюленисти, замесени в осуетения опит за преврат, подсили тази атмосфера, въпреки че Ципрас предложи на Анкара да открият нова страница в двустранните отношения.

бутон за споделяне


3 коментара

  1. Деков каза:

    Когато Ердоган хвали някой от балканските началници,това означава,че ръкостискането с тях е под прав ъгъл,поза която никога няма да заеме Виктор Орбан,истинския стопанин на Унгария.Президентът на Турция,е държавник от висша категория.Балканците за него са слаба ракия, да не кажа суроватка.Гранясала мас,това са характерните комшийски прегръдки,“трънки“ от които няма да излезе заек.

  2. al каза:

    КАКВИ МЮСЮЛМАНИ СА Т.Н. ПОМАЦИ??? – ТОВА СА НАСИЛСТВЕНО ПОТУРЧВАНИ БЪЛГАРИ!!!!

  3. Мъри каза:

    Само той е гъзолизник на Балканите

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране