16.07.2017 | 21:53
Ердоган обеща да накаже враговете си
Турция отбеляза 1 година от неуспешния опит за преврат

Най-малко два пъти само за една нощ пред многочислените шествия и митинги по повод една година от опита за преврата от 15 юли м.г. турският президент Реджеп Ердоган обеща да бъде върнато смъртното наказание. В словото си пред множеството на моста над Босфора Боазичи, който след превратната нощ от миналото лято се нарича „Героите на 15 юли“, държавният глава даде дума, че ако в парламента бъде внесено искане за възобновяване на екзекуциите и то му бъде предоставено, той ще го одобри.

По-късно, в речта си пред парламента, започнала в 2,32 ч. – в часа на първата бомба, ударила сградата точно преди година, след масовите призиви за възстановяването на смъртните присъди, той изрази убеждение, че парламентът ще подкрепи подобно искане.

„Мине ли това, приеме ли се в парламента, аз ще го разпиша“, обеща Ердоган. „Оттук нататък подсъдимите за участие в метежа ще се явяват в еднакви оранжеви униформи като онези в Гуантанамо. Свършиха добрите дни за фетулахистите“, заяви президентът и се зарече, че „ще бъдат откъснати главите на всички коварни предатели“.

Той обаче прогнозира, че миналогодишният опит за преврат няма да е нито първи, нито последен. „Ние знаем кой стои зад организацията ФЕТО, зад ПКК и „Ислямска държава“. Но първо ще откъснем главите на тези предатели. Ние сме правова държава. Когато парламентът вземе решението си по въпроса за смъртното наказание и то дойде при мен, аз ще го подкрепя. Защото видях с очите си как огънят гори там, където падне, когато посещавах домовете на загиналите и мъчениците ни. Някои казват едно, други друго. Ами идете и питайте тези семейства какво мислят. Приказвате си, защото не изпитвате тяхното страдание. И няма да слушам нито Ханс, нито Джордж“, заяви Ердоган.

По-рано през деня областният прокурор на Анкара Юксел Коджаман посочи, че не вижда възможност за нов опит за преврат, тъй като хората на Гюлен са стопили мощта си и не вижда голяма опасност. Той подчерта, че всички ще получат утежнени доживотни присъди и няма да видят слънчевата светлина повече. „Да треперят! Досега сме отворили 33 дела, 3940 свидетели са разследвани, има 2727 в затвора. Имаме 11 325 преписки, заподозрените са 57 565 души, общо зад решетките са 9271. Приключихме всички разследвания срещу съучастниците в опита за преврат. Имаме още дигитални доказателства за обследване, пристигат показания на нови свидетели, но свършихме доста добра работа“, посочи прокурорът на Анкара.

Стотици хиляди турски граждани отбелязаха първата годишнина от неуспешния опит за преврат, последван от масови арести, уволнения и разделение в обществото, предаде Ройтерс. Море от хора, развяващи национални флагове, се събра в Истанбул, за да чуят речта на президента Реджеп Тайип Ердоган. Точно в полунощ на мобилните си телефони хората получиха гласови съобщения от президента Ердоган. С тях той ги поздравява по случай националния празник и пожелава „на мъчениците милост, а на героите здраве и благополучие“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране