27.07.2016 | 0:01
Eрдоган обвини ЕС, че не си плаща за бежанците
Турция платила 14 милиарда долара за издръжка на мигрантите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини ЕС, че Брюксел не плаща в съответствие с постигнатата през март сделка за прекратяване на бежанския наплив към Европа.

Анкара и Брюксел подписаха през март сделка, по силата на която Турция се съгласи да приема обратно бежанци, стигнали до гръцките острови от нейна територия, в замяна на което Анкара трябваше да получи политически и финансови облаги. Сделката предвиждаше отпускане на финансова помощ от 3 млрд. евро и премахване на визовия режим за пътуване на турците в страните от ЕС.

В интервю пред ARD Ердоган каза, че ЕС е обещал на Турция 3 млрд. евро, но досега е изплатил само между 1 и 2 млн. долара.“(Европейските) правителства не са честни. Три милиона сирийци, или хора от Ирак, сега са в Турция. ЕС не спази обещанията си по въпроса. По оценка на Ердоган бежанците, много от които избягаха от унищожителната гражданска война в съседна Сирия, която продължава пета година, струват на Турция 14 млрд.евро. ЕС сключи през март сделката, за да бъде овладян огромният прилив от над милион бежанци, които се стовариха върху ЕС миналата година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране