16.04.2017 | 19:10
Ердоган става султан
Референдумът в Турция премина под знака на тежки нарушения

Броят на подкрепилите конституционните промени води на турския референдум за разширяване на правомощията на президента Реджеп Ердоган. Това показват предварителните резултати при 25 процента преброени бюлетини, съобщават световните агенции.

Над 63 на сто от турските избиратели са подкрепили измененията в Конституцията според Избирателната комисия.

Избирателните секции в 32 провинции в източната част на Турция са затворили около 16 часа българско време, а час по-късно и тези в западната част на страната, пише Daily Mail.

Ако гласоподаватели подкрепят промените в конституцията, то парламентарната система на Турция ще бъде трансформирана в президентска, ще бъде премахнат постът на министър-председателя и ще се дадат големи изпълнителни правомощия на държавния глава.

Референдумът премина с агитация, фалшиви печати, недопускане на наблюдатели до секциите, арести и нападения на избиратели.

Има задържани издирвани лица за връзки с терористични организации буквално пред урните в различни райони на страната.

В Диарбекир пред училище със секции е бил арестуван и представителят на прокюрдската Демократична партия на народите, а негов съпартиец, член на комисия във Ван е изведен насила от полицейския директор.

Двама души от ръководството на училище в Талайтепе в окръг Диарбекир са арестувани по неизвестни причини, както и членове на изборната комисия от Демократичната партия на народите.

В град Сур в същата провинция тежко въоръжени полицаи от частите за борба с безредиците не са допуснали международен наблюдател да влезе в училището с изборните секции.

В Анкара в една от секциите са открити 120 неподпечатани от изборната комисия бюлетини, в друга комисията уверява, че печатите ще се поставят след отварянето на урните, в трета са установени скъсани протоколи.

В столицата наблюдатели на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) са задържани от полицията, тъй като настояли да оглеждат секциите, закичени с карти с партийното лого. На входа на едно от столичните училища активисти на ПСР и на националистическата партия убеждават влизащите избиратели да гласуват с „Да“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране