17.04.2018 | 0:01
Ердоган: Западът защитава своята идеология с инструментите на антиислямизма
Турция няма да остави без отговор двойните стандарти, когато става дума за живота на мюсюлманите

„Всички ние сме свидетели на това, което може да направи Западът, какъв хаос може да създаде, когато нещата засягат собствените му интереси. Например, когато става въпрос за нефт, злато и диаманти, тези държави се държат като акули на кървава стръв. В същото време ние знаем как същите страни игнорират кръвопролитията в Палестина, геноцида в Аракан, гибелта на стотици хиляди невинни хора в Сирия“. Това каза президентът на Турция Реджеп Ердоган пред участниците в Световната среща на мюсюлманските общности днес в Истанбул. Според него Западът се стреми да защити своята идеология и начина си на живот с инструментите на антиислямизма, предаде БГНЕС.

Турция няма да остави без отговор двойните стандарти, когато става дума за живота на мюсюлманите, продължи той: „Предприемат се опити да бъдат използвани терористи като инструмент за очерняне на исляма, докато това е единствената религия, която отговоря на духовните потребности на съвременния човек. В случая става дума за терористи, появата на които представлява специален проект“, подчерта той. Турският лидер посочи, че на фона на влошаващата се ситуация на мюсюлманите се пада определена отговорност. Ние категорично не можем да мълчим в отговор на нападките от 11 септември насам, мюсюлманите могат да живеят в мир с представителите на другите религии и те не са имали никога проблем в това отношение в продължение на цялата история, допълни Ердоган.

„Терористичните групировки се използват като инструмент с цел да бъде хвърлена сянка върху нашето бъдеще и да се нарушават нашите права и свободи. Терористичните нападения, извършвани от ДАЕШ, „Боко Харам“, „Аш-Шабаб и ФЕТО не само причиняват вреди на мюсюлманите, но и дават възможност на някои кръгове да твърдят, че ислямът не е религия на мира. Никой не обръща внимание на това колко невинни мюсюлмани загинаха от ръцете на тези терористи. Много западни държави наливат масло в огъня, за да скрият своите вътрешни проблеми“, продължи турският президент. Според него онези, които предявяват претенции към ислямските страни по повод правата на малцинствата, затварят очите си за мюсюлманските малцинства в много африкански и азиатски държави. „Ние няма да допуснем това лицемерие да ни отдалечи от справедливата борба. Мюсюлманите са длъжни да се стремят към справедливост в целия свят. Когато се виждат двойните стандарти спрямо кръвта, душата и живота на мюсюлманите, нашето присъствие на сцената е задължително“.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че мюсюлманските малцинства по света са застрашени от асимилация, поради което обединението на усилията им за отстояване на идентичността е неотложно. Той посочи, че само 5% от младите мюсюлмани в Европа успяват да завършат гимназия, останалите в ранна възраст се отдалечават от образованието и вместо да бъдат администратори, учени и интелектуалци, са принудени да живеят като обикновени работници. Според него друг голям проблем за съхраняването на идентичността на мюсюлманите по света е недостатъчното финансиране за изграждането на джамии, училища и различни неправителствени организации, въпреки помощите на страните от арабския свят. „Ислямофобията отвори езика на омразата, социалното изключване, а обществената хармония, мултикултурализмът и съвместното съжителство са под заплаха. Ден след ден човешките права и демократичните ценности са погазвани именно поради ислямофобията. В Европа все повече се надигат ксенофобията и антиислямизмът, и ако не се вземат необходимите мерки, това противопоставяне ще добие още по-сериозни размери“, посочи Йълдъръм пред участниците от 100 държави във форума.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране