06.01.2018 | 0:01
Ердоган: Жалко е да чукаме на вратата на ЕС 54 г.
Франция вярва, че бъдещето на Турция трябва да бъде в Европа

Турският народ е уморен от безкрайните преговори за членство в ЕС, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Ердоган заяви това на съвместна пресконференция с френския си колега Еманюел Макрон в Париж, предаде Анадолската агенция.

Възможно е в крайна сметка да ни принудят да направим определени стъпки. Анкара обаче няма намерение постоянно да моли да бъде приета в състава на ЕС, предупреди турският лидер.

Колко жалко, че Турция е принудена да чака пред вратите на ЕС 54 години, добави Ердоган, цитиран от турската телевизия НТВ. Еманюел Макрон на свой ред призова да бъде сложен край на двуличието в отношенията между ЕС и Турция, както и за сътрудничество и открит диалог с Турция във връзка с преговорите й за членство в ЕС, информира Анадолската агенция.

Франция вярва, че бъдещето на Турция трябва да бъде в Европа, заяви още Макрон. Турският президент заяви, че някои журналисти помагат за подхранването на тероризма чрез своите материали, след като френският му колега Еманюел Макрон заяви на съвместна пресконференция, че страните трябва да спазват законите в борбата си срещу тероризма, предаде Ройтерс.

„Тероризмът не се заражда от само себе си. Тероризмът и терористите имат градинари“, заяви Ердоган, след като Макрон изрази опасения за съдбата на студентите, учителите и журналистите по време на репресиите, последвали опита за преврат в Турция. „Тези градинари са хора, възприемани като мислители. Те поливат . . . от своите рубрики във вестниците“, каза Ердоган. „И един ден виждаш как тези хора се появяват пред теб като терористи“, допълни той.

В същото време Ердоган беше посрещнат с протести в Париж.  Активистки от движението Фемен организираха протестна акция в Париж на фона на посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде телевизия Бе Еф Ем. Млади жени с униформи на сервитьорки и разсъблечени до кръста се появиха пред Елисейския дворец няколко минути преди пристигането на Ердоган. Активистките са били отстранени от района от полицейски служители.

Активистки са държели в ръцете си табела с надпис: „В менюто е включено: задушени журналисти, нарязани човешки права, пюре от свобода на изразяването“. Елисейският дворец съобщи, че френският президент Еманюел Макрон планира да обсъди с турския си колега темата, свързана с човешките права.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране