19.10.2017 | 20:04
Ето как бежанците прескачат оградата по границата
Според депутата от БСП мигрантският натиск към България продължава да е силен

Депутатът от БСП Елена Йончева показа пред бТВ снимка, на която се вижда как мигранти предоляват с лекота оградата по ограницата ни с Турция с най-обикновена стълба. Вчера правителството обяви оградата за обект от значение за националната сигурност. Самата Йончева обяви, че по този начин се въвежда цензура, тъй като тя разследва предполагаема корупция при строежа на съоръжението.

„Тази снимка е правена от самите бежанци, виждаме как прескачат оградата със стълба. Те са се снимали с цел да рекламират българската ограда колко лесно се минава“, обясни Йончева. Според нея снимката циркулирала свободно в съседна Турция, откъдето идват повечето нелегални имигранти. Йончева разказа, че оградата се прескача за минути от 40 души, а турските граничари, които от време на време хващали бежанците, колекционирали техните стълби.

„Самата ограда е направена неефективно и тя не извършва своята функция. След като оградата е от национално значение, тя трябва да бъде по-стабилна“, заяви Йончева. Тя показа и снимка на огромна дупка, образувала се в близост то оградата след последните обилни дъждове. Според Йончева при още един пороен дъжд оградата може да увисне.

Йончева съобщи още, че камерите и датчиците за движение в Хасковска област покрай оградата не работят повече от две години и половина, тъй като бил изтекъл гаранционния договор. Според нея обявяването на оградата за обект от значение за националната сигурност е с идеята да се спре разследването ѝ от депутати и журналисти.

Соцдепутатката каза още, че не е вярно, че мигрантския натиск е намалял. Според нея той е много силен, но се движи по канали и ние научваме за него само когато бус с мигранти катастрофира. „Има няколко трафикантски групи, за които ДАНС и МВР знаят. Може би още и проучват, може би ще ги ударят всеки момент, може би са ги оставили с някаква цел, но това го знае целия регион. То е като Делян Добрев – всички го знаят, но не знаят какво да направят“, обясни Йончева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране