Зареждане

Напишете

СКАНДАЛ

Ето кой плати на експерта Калин Митрев 425 000 евро

share

Кой е плащал на българския представител в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Калин Митрев за експертизата му в Азербайджан? „Биволь“ намери отговора на този въпрос като част от разследване към Проекта за разкриване на организирана престъпност и корупция (OCCRP) и откри интересни факти за работодателя на съпруга на Ирина Бокова.

Вчера Митрев обясни, че плащанията, които са го включили към списъка на изтъкнатите европейци в т.нар. Азербайджанска перачница, са били в резултат на тригодишен договор с местна фирма, която тогава е работела по голяма държавна програма за предотвратяване и контрол на периодичните наводнения в поречието на Кура и Арас. Той сподели за тях опита си с големи проекти, получил съответния голям хонорар и съвестно си платил данъците върху него. Митрев дори уточнява фирмата – Avuar Co MMC.

Международния екип журналисти бързо прави проверка на фирмата и намира собственика – Агаселим Сеидов. „Биволь“ и партньорите им обаче установяват редица несъответствия с версията на Митрев.

Като за начало в сайта на азербайджанската Агенция за обществени поръчки няма договор на Avuar-Co MMC към местното Министерство на извънредните ситуации през 2012 и 2013 г., които да са свързани с консултация. Има 4 договора с тази фирма, но те са за доставки на оборудване.

Общата сума за четирите поръчки е около 300 000 долара, т.е. значително по-малко от хонорара на Митрев, който е поне 425 000 евро.

Журналистите продължават търсенето и тъй като фамилията на Сеидов е рядка, бързо го намират във фейсбук. Както отбелязват и те, външността и облеклото му изобщо не подсказват, че той би могъл да е мотор на голям проект „с участието на много местни и чужди частни фирми и публични организации“ и то в които е участвал високоплатен международен експерт.

В крайна сметка местните журналисти се свързват със Сеидов и установяват три неща. Първо, да, това е той. Второ, не може да си спомни за проекта свързан с „Кура-Араз“, макар че той би трябвало да е основен в портфолиото на компанията. И трето – фирмата вече е закрита.

Азербайджан обвини Армения

Междувременно скандалът около доклада на  Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност продължава с пълна пàра в Азербайджан, където властите панирано откриха обичайния заподозрян за виновник – съседна Армения. Говорителят на президента на страната Али Хасанов заяви пред медиите днес: „Бързото развитие, независимата вътрешна и външна политика на Република Азербайджан, която е конституционна, демократична държава, сериозно засяга някои заинтересовани среди, особено Армения и арменското лоби. Доклади, съдържащи предубедени твърдения и субективни възгледи на непрозрачни организации като OCCRP, създадени да обслужват известни цели, се подготвят по заповед на анти-азербайджански центрове и мрежи и след това се разпространяват в световните медии.“

Според Хасанов основната цел на тази кампания е да се наврети да репутацията на страната в международен мащаб и да се оклеветят чужденци, помогнали на Азербайджан.

А „арменска връзка“ той намира във факта, че един от основните автори на доклада е с арменско гражданско, както и това, че един от съавторите на статия по темата в „Гардиън“ е арменка. „Арменското лоби и представителите на анти-азербайджанските мрежи и медии, които са повлияни от арменското лоби, допринасят за широкото разпространение на този материал в световните медии“, обяснява Хасанов.

По негови думи такива „предубедени твърдения“ е имало и преди.

социално споделяне

Етикети:

5 Comments

 1. ТЯ, , димукрацията е мъгла ,измислена от мазни ЛАНДЪНСКИ задници , крадеш докато те хванат и,,,, оправдаят !! ГО ФАНАХА Митрев по БЕЛИ ГАЩИ ПАК- СТАР БОЛШЕВИШКИ НОМЕР- -ДОКАТО РАБОТИ ЗА БЛАГОТО НА НАРОДА , , ,И , , ЕНТИРЕСНО- СТАНАЛ прогресивен МИЛИАРДЕР, , ,
  Разбираемо е, при такава Ъмбициозна жИна , да потърси утеха другаря куманист във паричните потоци по тая черната земя ! А на АЛ.ЙО. – ТЛЪСТОТО НЕДОРАЗУМЕНИЕ В ПАРЛАМЕНТА със нарушена обмяна на аминокиселините , , ПУТИН му е виновен !

  Отговор
 2. МИТРЕТО ГО ФАНАХА ПО БЕЛИ ГАЩИ ПАК- СТАР БОЛШЕВИШКИ НОМЕР- -ДОКАТО РАБОТИ ЗА БЛАГОТО НА НАРОДА , , ,И , , ЕНТИРЕСНО- СТАНАЛ МИЛИАРДЕР, , , ,ДА ГО ЕБЪ !
  Разбираемо е, при такава Ъмбициознъ жИна , да потърси утеха другаря куманист във паричните потоци по тая черната земя !

  Отговор
 3. ФАЛЬШИВИЯ ГИНЕРАЛ- БОЙКО МУТРАТА – МИНИСТЪР- БУХАЛКАДЖИЯ , , АГЕНТ БУДА – СЕКСИ СИМВОЛ ЗЪ ПИДАЛИТЕ ОТ БНТ , БНР , и разни журналюшки – – – ко стана със Мишо бирата , , , ,ДЕТО ИНФАРКТА ВЪВ Правец – – – – отрепа го Златев , , ,а ти се мушиш като въшка в цигански гащи – – – – “ и бронебойни патрони за него няма открити , , , ,няма открити !”

  Отговор
 4. КОЙ УТРЕПА СЪС ХАПЧЕТА МИШО -бирата , , твоя авер , във село ПРАВЕЦ , , ,НА КОГО ПРЕЧЕШЕ , , ЗАЩО НЕ ГИ ХВАНА УБИЙЦИТЕ , ,ТИ СИ 3 МАНДАТА КРАДЕЦ-МИНИСТЪР, , шефа на амфетамяните , УДОБЕН ЗА АНГЛО- АМЕРИКАНСКИТЕ хиени- – – СКРИЙ СЕ , ,МУНДАР МАРА

  Отговор
 5. КО СТАНА ТЯ ? МИТРЕТО -УЖ „ЧИСТА ВОДА“ ,ПЪК ИМА СЕСТРА -КuРВА ! ЧЕЛЪМИТЕ НА ПАРТИЯТА -МАЙКА, ДЕТО В 1917 ПУСНА 6000 ЗАБЛУДЕНИ КУМАНИСТИ ТА РАЗВРАТИХА БЪЛГ. АРМИЯ , ТОЧНО В НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЗОР , , КОГАТО ТРЕПЕХМЕ АНГЛО-ФРЕНЦИТЕ,и днес 45000 ЛЕЖАТ В БРАТСКА МАКЕДОНИЯ ОЗЪБЕНИ – – -ТОГАВА БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛИ-ВОЙНИЦИ ПРЕВЗЕХА ВОЕННИЯ ЩАБ В КЮСТЕНДИЛ , И ТРЪГНАХА СРЕЩУ СОФИЯ- ЗА РАДОСТ НА ЕВРОПЕЙЦКИТЕ ХИЕНИ- -ТОГАВА ТЕ ПЛЕНИХА 100 000 БЪЛГАРСКИ МЪЖЕ на 1 АРМИЯ , И ГИ ПРАТИХА ПО ГРЪЧКИТЕ ОСТРОВИ , И 50 000 ИЗМРЯХА , А ДРУГИТЕ 50 000 -ИЗВОЗЕНИ ДО МАРСИЛИЯ ,И СЛУГУВАЛИ 5 години на френски богаташи !
  МИТРЕВ- МУШМУРОК , , ,ПРИЗНАЙ СИ ,“Иване ,кажи си „(П.СТОЯНОВ-ЗЪБЛЬОТО ОТ П-В ), и присъдата ще бъде намалена ,крадлив педал!!

  Отговор

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.