29.07.2015 | 0:48
Ето защо БДЖ трябва да умре
Един разказ от книгата за похвали и оплаквания във влака
К. Ангелов

Написах това в книгата за клиенти на влака, който ме откара от с. Дреновец до София днес. И за да няма нещо не ясно: БДЖ трябва да умре!

До
Който чете
Като за начало,

БДЖ трябва да умре (за да има ж.п. транспорт в България), а ако е необходимо трябва да умре и НКЖИ.

Конкретно.
На 28.07.2015 г., заедно с дъщеря си (на 7 ½) в 7:10 бяхме на гара Дреновец. На гишето за продажба на билети нямаше никой (от страната на обслужващия персонал). За сметка на това от страната на пътниците имаше опашка от двама човека, които нетърпеливо чукаха по прозореца на гишето.

След около 5 минути картината се промени: в далечината чухме свирката на приближаващия влак, а от страната на обслужващия персонал се появи началник-гарата. Изнервените клиенти започнаха да заплащат своите билети, а началник гарата цъкаше с език, защото му беше трудно да намери ресто за връщане.

Когато дойде и моя ред за обслужване поисках да закупя 2 билета – 1 класа – за себе си и за дъщеря си. Обслужващият персонал ме уведоми, че той не можел да продава билети за първа класа – да съм си купил от влака (основния му аргумент беше, че не знаел дали има места). Заявих, че желая да закупя билети от гарата, а не от влака. Обслужващият персонал не ме удостои с отговор, а си взе палката и излезе да посреща влака. Това му поведение разстрои дъщеря ми, която е още малка и не е свикнала на обслужването на БДЖ. Казах ѝ да не плаче и че ще вземем билети от влака. На сбогуване казах на началник-гарата, който стоеше на перона, че БДЖ трябва да умре.

Във влака се качих в първа класа и направо отидох при кондуктурката (не знам дали е политически коректно да се ползва женски род за тази професия). Казах ѝ, че „БДЖ трябва да умре, за да има ж.п. транспорт у нас“ и ѝ разказах историята на патилата си.
Кондуктурката беше учтива, за да ми каже, че от нея билети са закупуват на цени различни от тези на гарата, а освен това билета на дъщеря ми ще трябва да бъде като за възрастен причина, че нямала карта-учащ. Аз, разбира се, отново ѝ казах, че БДЖ трябва да умре и заплатих сумата от 38 лева (халал да са на БДЖ, с все държавната дотация).

Връчих на кондукторката 2 банкноти по 20 лева и известно време се наслаждавах на очакваната липса на 2 лева ресто. Междувременно ѝ казах, че БДЖ трябва да умре и нямам никакви сантименти към служителите на тази бюджетна дупка. След като получих рестото си и ръкописно написания билет, видях че съм таксуван като пътник без билет, а не като пътник на функционално необслужвана гара (каквато беше дреновската).

Отидох при началник влака и влязох в разговор с него. Казах му, че БДЖ трябва да умре, за да има ж.п. транспорт у нас и поисках от него да отбележи в официалната документация на пътуването оплакването ми. Той ми връчи тази „Книга за мнения на клиентите“ (дали ще стигне до някой – не знам).

Написах този разказ и заявявам, че всички описани лица и събития са истински.

Конкретно оплакванията ми са:
1. Защо съм таксуван като че съм се качил от обслужвана гара, след като началникът на гарата на Дреновец не я обслужваше от 7:10 до 7:18?

2. Защо липсата на карта-ученик води до таксуване като възрастен? Подобен подход е в противоречие на правилата на ЕС за свобода на придвижването на хора, доколкото гражданите на други държави-членки или български граждани учащи извън Република България са поставени в по-неблагоприятна ситуация.

И накрая, казах ли ви! – БДЖ трябва да умре (за да има ж.п. транспорт у нас), а ако е необходимо, трябва да умре и НКЖИ.

28.07.2015 Адрес………..
Във влака между
Гари Дреновец и Бели извор К. Ангелов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране