23.05.2018 | 22:03
ЕЦБ ни отряза за еврото, България била корумпирана

Европейската централна банка (ЕЦБ) охлади надеждите ни за скорошно присъединяване към еврозоната. Според ЕЦБ страната ни се нуждае от още реформи, за да изпълни изискванията. Това е едно от заключенията в разпространения днес Доклад на ЕЦБ за конвергенцията, обхващащ 7 от деветте държави в Европейския съюз, които още не са приели еврото.

В края на април премиерът Бойко Борисов обяви, че целта ни е до една година да влезем в чакалнята на еврозоната. ЕЦБ обаче изразява безпокойство от голямата задлъжнялост на бизнеса, от корупцията, слабото образование и ниската професионална квалификация.

В доклада са изредени макропоказателите, по които икономиката на България покрива изискванията за еврозоната. Левът е стабилен благодарение на валутния борд, инфлацията е ниска, държавният дълг е с относително малък дял от БВП. В средно- и дългосрочен хоризонт България е изправена пред малки рискове за фискалната устойчивост.

„Макар че макроикономическите дисбаланси в България вече не се оценяват като прекомерни, икономиката ѝ се сблъсква с тях под формата на оставащи слабости във финансовия сектор в съчетание със сравнително висока корпоративна задлъжнялост“, се посочва в доклада. ЕЦБ изразява притеснение, че през следващите години се очаква инфлацията постепенно да нараства, макар и с умерен темп, но в дългосрочен хоризонт съществуват сериозни опасения за устойчивостта на конвергенцията по отношение на инфлацията в България“. В доклада се посочва, че догонването на българската икономика е възможно да доведе до „положителен диференциал на инфлацията спрямо тази в еврозоната с оглед на това, че БВП на човек от населението и ценовите равнища в България още са значително под тези в еврозоната“. Затова трябва ръстът на заплатите да съответства на производителността на труда.

Според ЕЦБ качеството на работа на институциите и на управлението е сравнително ниско във всички разглеждани държави с изключение на Швеция. България е посочена сред страните с ниско качество на институциите и управлението, което се е подобрило много малко спрямо 2008 г.

ЕЦБ критикува и високото ниво на необслужваните кредити в банките, като изтъква и необходимостта от усъвършенстване на банковия надзор и надзора върху небанковия сектор. Според доклада фискалната политика на България не е рискова, но въпреки ниското равнище на публичния дълг се препоръчва благоразумната политика на Министерството на финансите да продължи. Заключенията в доклада формално не са пречка за кандидатстване за чакалнята на еврозоната, но може да подсилят скептицизма към българската кандидатура.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране