24.07.2019 | 17:30
Евгений Дайнов: Гешев се заяви като гробокопач на българската демокрация
Кандидатът за главен прокурор няма представа какви са му конституционните правомощия

„Иван Гешев ясно ни заяви, че ще преследва хора по списък, неспазвайки разделението на властите. И ще преследва хора, които той си реши. Той е крайно опасен и се заяви като гробокопач на българската демокрация“.

Това каза политологът Евгений Дайнов по повод интервюто, в което единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев каза, че не е привърженик на разделението на властите на „десните екстремисти“.

Дайнов смята, че кандидатът за наследник на Сотир Цацаров е опасен и носи рискове за националната сигурност. Според политолога когато един човек започне със заявката, че няма да спазва разделението на властите, това означава, че той иска да вземе цялата власт. „А когато един човек иска да вземе цялата власт, много внимателно трябва да го слушаме, за да разберем какво той възнамерява да прави с тази власт. И ние разбрахме – той ни поднесе цял списък хора, които ще преследва“, добави той.

Дайнов подчерта, че изказването на Гешев е показало, че той не е пригоден да изпълнява функцията на главен прокурор.

“Преподавам разделение на властите, има си причина те да са разделени. От триста години принципът на разделение на властите е изведен. Според Иван Гешев това е виждане на десни екстремисти. Този човек или не е чел Българската конституция, където разделението на властите е сложено като основен принцип, или ни съобщава, че няма никакво намерение да спазва Българската конституция“, каза още политологът.

По думите на Дайнов кандидатът за главен прокурор “няма представа какви са му конституционните правомощия“:

“В интервюто той казва – “моята работа е да ги арестувам“. По конституция прокурорът не арестува. По конституция прокурорът е гарант за законността на предварителното следствие. Той не ги знае тези неща или ни съобщава, че няма никакво намерение да ги знае тези неща“.

Ако правосъдният министър Данаил Кирилов все пак се вслуша в общественото мнение и предложи друг кандидат за главен прокурор, той най-вероятно няма да бъде много различен от Гешев, смята още Дайнов.

Според него социалистите не взимат отношение по кандидатурата и думите на Гешев, защото изказването му не ги дразни. „И те не разбират защо трябва да има разделение на властите“, каза той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране