21.08.2016 | 0:01
Евреите ешкенази се оказаха с тюркски произход
Те са роднини с турците, гърците, иранците и романските народи

През пролетта на тази година в престижното научно издание Genome biology and evolution бе обнародвано изследване на биогеографа Еран Елхайк от Шефилския университет, което доказва, че евреите ешкенази не са потомци на заселили се в Германия евреи, както смятат повечето учени, а имат тюркски корени. Това твърдение получи много критики от различни специалисти – генетици и историци, но авторът му продължава да отстоява мнението си с нови публикации.

Тези дни бе разпространена още непубликувана негова статия, в която той отвръща на критиките. В нея става дума за метода GPS (англ. Geographic Population Structure), който използва генетична информация, за да определи географски мястото на произхода на дадена група население в рамките на хиляди години.

Именно генетичен GPS е използвал Елхайк, за да определи прародината на ешкеназите. Ученият събрал огромно количество исторически и географски данни, а също така е секвенирал (от секвенция – последователност, б.р.) геномите на 367 евреи (включително персийски и планински евреи) и 600 други жители на Европа и Азия. Получените резултати ясно демонстрират сходството на ешкеназите с турците, гърците, иранците и романските народи.

Компютърът е определил също така точките на географския произход на етноса и ги е разположил около основните търговски пътища в Североизточна Турция. По мнението на Елхайк това свидетелства в полза на хазарската теория за произхода на евреите.
Освен това, изследователят е стигнал до извода, че първоначално идиш е бил славянски език, който славяно-ирано-тюркските евреи търговци са приспособили, за да въртят по-успешно алъш-вериша си. По-късно той е претърпял съществени промени под влиянието на германските езици.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране