03.12.2019 | 23:17
Евродепутати скочиха срещу Гешев, подронвал авторитета на Европарламента с присъствието си
Новият главен прокурор бе питан за "Апартаментгейт" и договорките му с групата "Недосегаемите"

Участието на новоизбрания главен прокурор Иван Гешев в заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Европейския парламент, посветено на борбата с корупцията и организираната престъпност в ЕС, не мина гладко за него. Евродепутати му задаваха неудобни въпроси за „Апартаментгейт“, за споразуменията, които е договарял с т. нар. група „Недосегаемите“, както и за протестите срещу кандидатурата му за главен прокурор, предаде „Де факто“.

Темата за имотния скандал първо беше повдигната от депутатката от Румъния Рамона Стругариу от групата на Обнови Европа. Тя поиска да чуе от Гешев как върви разследването по „Апартаментгейт“ и дали той самият има някаква връзка с аферата. По-остра беше колежката ѝ от Ирландия Клеър Дейли, член на Европейската обединена левица: „Присъствието на г-н Гешев предизвиква сериозни притеснения сред нас, включително и във връзка със скандала „Апартаментгейт“. Искаме да го чуем и за групата на „Недосегаемите“, за договарянията, донесли по-леки присъди. И още – кажете как сте били избран за главен прокурор на фона на много бурни протести от гражданите“, заяви Дейли. И преди да дочака отговора на Гешев, тя изтъкна, че авторитетът на заседанието в Брюксел се подрива от присъствието му.

На тези въпроси новият главен прокурор на България се опита да отговори в характерния си стил – отричайки достоверността на информацията. „Някои от въпросите явно почиват на невярна информация. В България само за последните 4 г. са замразени активи от престъпна дейност за над 1 млрд. евро. Това са резултати, с които може да се гордее всяка европейска страна!“, обяви Гешев. По отношение на „Апартаментгейт“ той изрази мнение, че „не всичко извършено е резултат на престъпление и не всяко престъпление може да бъде доказано“. „По този случай освен прокуратурата, работят и данъчните, КПКОНПИ и други. Сигурен съм, че по някои от тях ще има присъди“, добави още Гешев.

Той определи като „спекулативни и дълбоко неверни“ и твърденията за срамни договорки на прокуратурата с подсъдими след спецакциите с гръмките имена „Недосегаемите“ 1 и 2 през  2011 г. Докато е бил прокурор в Софийската районна прокуратура, Гешев е командирован в СГП като наблюдаващ делото срещу задържани за участие в организирана престъпна група за източване на ДДС за 145 754 820 лв. В разследване на „Биволъ“ се твърди, че Гешев започва „пазарлъци“ с обвинения за ръководител на групата Владко Димитров. Това се чува и в аудио записи, публикувани от разследващия сайт. „На живо съм обяснил по БНТ за какво става въпрос – за всички със събрани доказателства българският съд постанови присъди“, лаконично обясни Гешев.

Във връзка с протестите срещу избора му за главен прокурор, той заяви, че не би могъл да ги определи като „масови“, а според него зад тях стоят „засегнати от прокуратурата интереси“. „Как съм избран за главен прокурор, това едва ли интересува толкова ЕП. Но бях избран в публична процедура без аналог в ЕС. Отговорих на над 150 въпроса – писмени и устни“, каза още Иван Гешев.

Преди да напусне заседанието на еврокомисията новият главен прокурор реши да разкаже на депутатите за България. „Ние, българите, сме една древна държава. С това име сме най-древната държава в Европа. И имаме много положителни качества. Имаме и някои лоши. Съжалявам, че пред Европарламента показахме някои лоши черти. Едната от тях е онагледена от вица как само около казана с българите в Ада нямало охрана, защото ако някой тръгне да излиза от него, другите го хващат и го връщат. Но това са си наши недостатъци“, коментира за довиждане Иван Гешев, цитиран от „Клуб Z“.

Loading...
  • Иван каза:

    Май нещо ЕС не споделя изцяло нашта евроатлантическа ориентация и ценности?

  • оставете коментар

    МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
    Коментарите подлежат на модериране.
    Правилата за коментиране