13.08.2019 | 16:46
„Еврохолд“ внесе сделката за ЧЕЗ в КЗК
Холдингът отчита ръст на печалбата си за шестмесечието

Купувачът на българските активи на чешката енергийна компания ЧЕЗ „Еврохолд“ е внесъл миналата седмица документите за одобрение на сделката в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщиха от българския застрахователен холдинг във вторник. Той обяви и финансовите си резултати за първото шестмесечие на 2019 г., които сочат ръст на общите приходи с 31 процента спрямо същия период на миналата година и увеличаване на оперативната печалба преди данъци с 4 на сто.

ЧЕЗ и „Еврохолд“ подписаха на 20 юни 2019 г. договор за закупуването на 67 на сто от електроразпределителното и електроснабдителното дружество в Западна България, на търговец на ток, два възобновяеми проекта и дружество за информационните технологии. За финализирането на сделката на стойност 335 млн. еври трябва одобрението на КЗК и Комисията за енергийно и водно регулиране, която в момента разработва критериите за оценка на подобни сделки.

От „Еврохолд“ са обявявали, че плановете са до края на годината да получат зелена светлина за приключването на сделката и да получат акциите от шестте дружества на ЧЕЗ. Холдингът смята да финансира транзакцията със синдикиран заем за 300 млн. евро от германската „Дойче банк“ и японската „Номура“. Купувачът все още не е получил одобрението на Комисията за финансов надзор за проспекта за увеличение на капитала му на Българската фондова борса с 80 млн. евро, към който вече имало заявен интерес. От холдинга обаче преди време обявиха, не са притеснени ако се забави листването на новите акции, защото разполага със 120 млн. евро от листна преди три години на фондовата борса в Дъблин облигационна емисия за 200 млн. евро, от която към момента били записани само 80 млн. евро.

Купувачът на активите на ЧЕЗ у нас продължава да работи по структурирането на бъдещия си енергиен бизнес, който ще е нов за групата на „Еврохолд“. В Средата на юли застрахователят създаде обещания енергийният консултативен съвет за подпомагане на процеса за придобиване на бизнеса на чушката група у нас и интеграцията на придобиваните дружества в структурата на холдинга. В него влезе, както бе обявено, англичанинът Гари Левсли, който има огромен опит в италианската енергийна компания „Енел“ и в американската компания „КонтурГлобал“, закупила мажоритарния дял на италианците в българската ТЕЦ „Марица Изток 3“. Очаквано член на съвета и Георги Миков, румънецът Дан Каталин Станку и българинът Георги Миков, който е работил за ЧЕЗ у нас, а преди това оглавяваше придобитото от тях „Електроразпределение Столично“. За кратко бе и шеф на „Националната електрическа компания в първия кабинет на Бойко Борисов. Непознатото за българската публика лице е на румънеца Дан Станку, който е бил в ръководството на три ЕРП-та на компанията „Електрика Енергетика“ в Румъния, бил е в борда на румънското дружество на немската Е.ОН, както и на такова на чешката ЧЕЗ в северната ни съседка. Очаква се консултативният енергиен съвет на „Еврохолд“ да бъде запълнен с още двама експерти.

В края на юни председателят на надзора на „Еврохолд“ и съакционер в холдинга Асен Христов заяви пред журналисти, че „Еврохолд“ няма да фалира без тази сделка, 80 процента от бизнеса ни е в чужбина, но се надяваме тя да се случи“.

Обявените във вторник финансови резултати на групата сочат, че общите приходи на „Еврохолд България“ надхвърлят 786 млн. лв. за първите шест месеца на 2019 г. г., което е 31% ръст на годишна база. Оперативната печалба (EBITDA) на компанията се увеличава с 4% спрямо първите шест месеца на 2018 г. до 20.1 млн. лв. Активите на дружеството към юни 2019 г. достигат почти 1.5 млрд. лв., около 5% повече спрямо края на миналата година.

Добрите резултати се дължат основно на застрахователния бизнес на „Еврохолд“ в Югоизточна Европа, който е концентриран в дружеството „Евроинс Иншурънс Груп“ АД (ЕИГ). Приходите от застрахователна дейност на Еврохолд се увеличават с над 43% за година до почти 657 млн. лв. Приходите от застрахователни премии на самата ЕИГ се повишават с над 37% спрямо първите шест месеца на 2018 г. до 410.8 млн. лв. Почти всички ключови дъщерни дружества на ЕИГ регистрират солиден годишен ръст на премийния си приход, в това число специализираните в общото застраховане поделения на компанията в България (47%), Русия (11%) и Северна Македония (29%). Силен годишен ръст на приходите си от застрахователни премии реализират и най-новите компании, придобити от българския застрахователен холдинг (през 2018 г.) – украинската ЕТI, специализирана в туристически застраховки (75%) и Eвроинс Грузия (35%).

Лизинговият бизнес на „Еврохолд“, опериращ под бранда „Евролийз Груп“ ЕАД, също подобрява резултатите си. Оперативната печалба от този сегмент расте с 25% за година до 3.4 млн. лв. при 5% годишен ръст на приходите до 12.9 млн. лв. Нетната печалба на холдинга от сегмента нараства повече от 4 пъти до 468 хил. лв.

Автомобилният бизнес на „Авто Юнион“ АД, регистрира 10% по-ниски приходи спрямо предходния период до 118.4 млн. лв., съпътствано от 8% спад на оперативната печалба в сегмента до 2.8 млн. лв.

Преди време от холдинга казаха, че планират да се освободят от автомобилния и лизинговия си бизнес.

„Добрите оперативни резултати през първото полугодие ни дават още по-стабилна основа за разширяване на бизнеса и навлизане на нови пазари“, коментира в съобщението на финансовите резултати Кирил Бошов, председател на УС на „Еврохолд“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране