24.03.2018 | 18:37
Европа тръгва мощно срещу Русия
Изтеглиха посланика на Съюза в Москва

Лидерите на ЕС взеха решение да отзоват посланика на Съюза в Русия, съобщи „Free Europe”. Решението беше взето след петчасова дискусия на лидерите на страните – членки в Европейския съвет. Решението е записано и в обща декларация.

То е взето след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че страните в ЕС споделят британската позиция, че най-вероятно Русия стои зад атаката срещу Скрипал.

„Русия представлява опасност за нашите ценности. За това и ние се обединяваме в защита на тези ценности“, заяви Туск. В знак на солидарност към Лондон, пет европейски държави са изразили готовност да прогонят руски дипломати. Това са Литва, Латвия, Естония, Полша и Франция. Според експерти това може да застраши руските шпионски мрежи. Германия също обяви, че е готова за определени действия. В момента се очаква позицията на САЩ.

Страните очакват и Доналд Тръмп да официализира стопирането на повишените мита за ЕС. Информацията беше обявена през вчерашния ден.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране