12.09.2018 | 15:12
Европарламентът задейства процедурата за отнемането на гласа на Унгария
За първи път евродепутатите се възползват от правото си да активират член 7 от Договора на ЕС

Европейският парламент реши да задейства процедурата по чл. 7 от Договора за Европейския съюз  – в защита на ценностите и върховенството на закона в ЕС, с който се отнема правото на глас на Унгария, докато не изпълни препоръките му.

Процедурата бе одобрена с 448 гласа „за“, 197 „против“ и 48 „въздържал се“ от евродепутатите в Страсбург. Това е първият случай, при който европарламентът се възползва от правото си на инициатива по тази тема. Процедурата по чл. 7 се използва изключително рядко: тя беше задействана за пръв път в края на декември 2017 г. срещу Полша по инициатива на Европейската комисия.

Все пак решението не е окончателно и се изпраща в Европейския съвет, където може да бъде блокирано дори от един глас. Ако бъде потвърдено и оттам, гласът на Унгария в ЕС се замразява. Засега обаче се очаква, че Италия ще бъде „против“.

По време на дебатите вчера унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че „депутатите от Европейския парламент искат да въведат санкции срещу Унгария заради отказа ѝ да приема мигранти“.

„В Европейския парламент мнозинството депутати подкрепя миграцията. Те искат да отмъстят на Унгария заради това, че унгарците са решили да не превръщат своята страна в страна на мигранти. Истината е, че са ни произнесли присъда, но аз ще защитавам Унгария срещу лъжливите обвинения“, обяви Орбан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране