12.02.2018 | 0:01
Европейски медии: Българското председателство на ЕС е компрометирано от Валери Симеонов
Правителството е упрекнато в диктаторски методи заради обидите към евродепутата Ска Келер

„Изказванията за евентуално експулсиране на евродепутата Ска Келер могат да опетнят имиджа на България, която е председател на Съвета на ЕС от началото на годината.“ „Искането за експулсиране на човек само защото изказва мнение е диктаторски метод, а не демокрация.“

Тези коментари се появиха в западните медии Politico и bruxelles2.eu по повод скандалната петъчна декларация на партията на вицепремиера Валери Симеонов срещу съпредседателката на Зелените в Европарламента Ска Келер. Документът беше изпратен до евродепутатите и германското правителство със заглавието „Да намажем ските на Ска Келер“. Германката си навлече гнева на управляващите заради критиките си за корупцията в България и участието си в екопротестите.

Писменият протест на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), подписан от Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев, настоява за експулсиране на Келер с камионетка до Капъкуле. В текста тя е наречена „неадекватна“, „зелен джихадист“, „нагла и самонадеяна особа“, „със самочувствие на добре платен командирован сюнетчия“. Авторите се подиграват и с вътрешнополитическата обстановка в Германия.

Още в петък западните медии отразиха скандала. Първо се появи информация в „Сънди таймс“. Politico цитира свои източници от Европарламента, според които председателството е компрометирано. Журналистът Никола Гро-Верид от bruxelles2.eu съобщи, че е поискал коментар от кабинета на Бойко Борисов, но не е получил друг отговор, освен че „позицията на НФСБ не е позиция на българското правителство“. „Изглежда сякаш декларацията срещу Ска Келер е изявление на която и да е партия, а не на виден член на правителството, а България не е поела председателство на ЕС“, посочва Гро-Верид.

„Ако оставим настрана политическата личност, която стои зад тези думи, това твърдение противоречи на всички идеи на Европейския съюз. Това отслабва българското председателство, което ще трябва бързо да реагира. След няколко дни в София предстои среща на министрите на външните работи на страните от ЕС, на която трябва да бъде обсъдена кризата в Сирия и Близкия изток. Каква може да бъде легитимността на Съюза да говори за демокрацията и човешките права в света, ако лидерът на приемащата страна на тази среща е дал обратния пример?“, коментира Гро-Верид.

Той посочва, че тези дни вицепремиерът Симеонов трябва да говори на конференцията на високо равнище за туризма, организиран от българското председателство и европейския комисар по промишлеността Елжбета Биенковска. „Ще видим дали европейските власти ще реагират“, казва журналистът.


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране