12.05.2018 | 21:59
Евровизия и Световното пречат на БНТ-шефа да се яви в съда

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров не се яви в петък пред Софийския градски съд (СГС) за първото заседание по делото си за шофиране след употреба на алкохол и така принуди съдията да го отложи за следващата насрочена дата – 4 юли.

Той е осъден на една година и 3 месеца условно с изпитателен срок от 3 г. от районния съд заради каране с алкохол 1,6 промила през лятото на 2016 г. Директорът на БНТ ще трябва да плати и глоба 600 лв., плюс това остава за година и половина без книжка, гласи първоинстанционната присъда.

Ако присъдата влезе окончателно в сила, тя ще бъде несъвместима с ръководния пост на Каменаров. От прочетеното днес заявление става ясно, че той държи да участва в съдебните заседания в СГС, но пък едновременно е в командировка в Португалия за Евровизия.

Дори прокуратурата при това положение предложи ход на делото да не се дава. Каменаров обаче заявява до съда и че служебната ангажираност – сключване на рекламни договори на БНТ във връзка с предстоящото световно първенство по футбол, му пречи въобще да се яви скоро и моли това да стане след… 20 юли (после пък има съдебна ваканция, б.р.).

Затова съдия Атанас Атанасов, който е председател на Съюза на съдиите в България, опита първо да отложи делото за юни, но все пак го насрочи за 4 юли заради адвоката. Като не се съгласи, че твърдените служебни ангажименти на подсъдимия могат да представляват ултиматум за съда, той изрично издиктува за протокола:

„… За което подсъдимият следва да бъде уведомен с указания, че явяването му в съдебна зала има приоритет пред служебните му ангажименти и че участието му в дело от общ характер е основание за освобождаване от служебни ангажименти, а не обратното.“


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране