13.12.2017 | 14:21
Фалстарт на делото ”КТБ”. Очаква се иск от над 4 млрд. лева
Основната причина е нередовното призоваване на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев и отсъствието му от залата

Специализираният наказателен съд не даде ход на делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Синдиците ще предявят иск за над 4 млрд. лева. Основната причина е нередовното призоваване на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев и отсъствието му от залата, съобщи bTV. Друг от подсъдимите пък е без защитник, който пък починал наскоро.

Освен това се оказа, че не всички 18 подсъдими са получили материалите по делото. В залата днес се събраха над 100 души, за да чуят исканията на страните в разпоредителното заседание. Обвинението само̀ поиска отлагане на делото заради неявяването на Василев в залата. Оказа се, че е искана справка от затворите и арестите в страната дали той не се намира там, а СДВР още го издирва.

Домоуправител и портиер казали, че четири години не са виждали никого на адреса, където живее Цветан Василев. В същото време е в ход процедура по искане за неговата екстрадиция от Сърбия. На 20 ноември българското Министерство на правосъдието е изпратило съдебна поръчка до съседната страна, за да му бъде връчена призовка по делото. Няма отговор и от нея.

Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев коментира, че интересът на обвинението е да тръгне делото и всички граждани да видят доказателства, които са събрани. А те щели да дадат отговор на всички въпроси в обществото. Гешев гарантира, че прокуратура ще спази всички права на подсъдимите. По процеса като граждански ищец синдиците на КТБ се очаква да предявят иск за над 4 млрд. лева. Цветан Гунев, бивш подуправител на БНБ и отговарящ за надзора на банките, сега подсъдим по процеса, заяви, че не разбира какво общо имат обвиненията по делото с фалита на КТБ.

Има нередовна процедура и проблем със защитници, Цветан Василев не е призован, обобщи фалстартът адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов. Другият адвокат на Василев Христо Ботев прогнозира, че процесът ще протече трудно, поне докато бъде призован банкерът. А дали това ще стане, зависело от сръбските власти. Делото беше отложено за 23 януари.

Обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници. По делото са обвинени 18 лица, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всеки от обвинените. Според прокуратурата организирана престъпна група, ръководена от бившия собственик на банката Цветан Василев и създадена с користна цел – придобиване на материални облаги, включително икономически ползи в особено големи размери, е присвоила 2,559 млрд. лева.

Василев е обвинен за 76 деяния, като освен за организирана престъпна група, той отива на съд и за длъжностно присвояване в особено големи размери. Сред обвинените е бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев. Той отива на съд за длъжностно престъпление.
Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране