13.08.2015 | 18:39
Фандъкова фалира София, дълговете са 2 милиарда лева
Кметицата подарила Централния плаж в Банкя на бизнесмена Богомил Манчев

София е във финансов капан с дългове за близо 2 млрд. лв., които надхвърлят с една пета общинския бюджет за 2015 г.  Това изчислиха от „Зелените“, които дадоха брифинг в четвъртък, за да представят лицата, с които ще се явят на местния вот в столицата.

По думите на Владислав Панев, координатор на местните организации, дълговете на основните четири общински фирми към края на 2014 г. са над 1,2 млрд. лева. Заедно с дълговете на общината от близо 600 млн. лева, консолидираните задължения на Столичната община са на стойност, надхвърляща с поне 20 процента годишния общински бюджет. Като примери за лошо управление Панев даде „Топлофикация – София“ и „Център за градска мобилност“.

Столичното парно е натрупало дълг от 810 млн. лева, а центърът за градска мобилност наскоро е взел заем от 100 млн. лева.  Общинските фирми да са длъжни да публикуват тримесечни финансови отчети за дейността си на техните сайтове и да назначат отговорник за връзки с гражданите, искат от партия „Зелените“. „Последният бастион на непрозрачността останаха общинските компании“, коментира Панев. По думите му „заложените финансови капани са твърде големи, за да продължим да ги пренебрегваме“.

От партията искат цялата информация за сключване на големи договори, избор на подизпълнители, теглене на големи кредити, както и заплатите и бонусите на висшия мениджмънт на общинските фирми да бъде налична онлайн в реално време.

Сред новите лица – кандидати за общински съветници в София от „Зелените“, са финансистът и икономист Румен Гълъбинов, Никола Газдов – бивш председател на Българската фотоволтаична асоциация, Веселин Кирев – координатор на Гражданска инициатива „За обществен и релсов транспорт“.

„Зелените“ обърнаха внимание и на скандална сделка, останала скрита от обществото, със смесеното дружество „Воден свят – Банкя“. Случаят е от преди месец и напомня за практиките от времето на тандема Стефан Софиянски-Антоан Николов за харизване на общинска собственост чрез апорт в частни начинания зад гърба на столичани.

Така след като общината остави на самотек „Воден свят – Банкя“ през последните години, делът й вече е паднал на 10%. Останалите 90% са собственост на Богомил Манчев, съобщиха от „Зелените“. На последното общо събрание, когато е станало вдигането на капитала, Столична община не си е направила труда дори да изпрати свой представител, което буди недоумение, коментира Владислав Панев.

„Воден свят – Банкя“ беше създадено още по времето на Стефан Софиянски, като в дружеството беше апоритран централният плаж на Банкя, собственост на общината. Срещу обещанието да го оправи и построи хотел тогава съдружник на общината стана фирма свързана с покойния бос на „Мултигруп“ Илия Павлов. В момента в Банкя върви процедура за отдаване на концесия на Централната минерална баня

7 коментара

  1. Допълнителни доходи каза:

    …….http://bux.bg/?ref=1177……………..

  2. Допълнителни доходи каза:

    http://bux.bg/?ref=1177

  3. шоп каза:

    Fun-duck-ova

  4. Алчинов каза:

    Даскалицата не е никакъв висш администратор, както по принцип приемаме кметовете на големите градове.Партията майка е стояла през годините плътно зад нея,стои и сега и въпреки всичко, изплуваха на повърхността някои нейни действия,клонящи към крупни престъпления.Дали и този път,всичко ще се замете под дебелите общински килими!? Паживьом, увидим.

  5. Шерлок каза:

    Още по време на Боковото управление не се внасяше нищо в републиканския бюджет !!!

  6. притеснен каза:

    НЕ ,ЧЕ ФАНДЪКОВА НЯМА ВИНА ,НО НАЛИ ИМА ТОЛКОВА МНОГО ЗАМЕСТНИЦИ?!КАКВО Е ПРАВИЛ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ?

  7. симеон каза:

    За първи път чета нещо против Фандъкова в медия?! Браво Миг нюз!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране