09.02.2017 | 19:59
Фандъкова търси „саботьори“ заради аварията на парното, иска да измами софиянци
Всички обещават обезщетения за потребителите, без да е ясно нито как ще бъдат изчислени, нито кога ще бъдат платени

Каквито и издънки да допуснат държавните и общинските дружества, виновни се оказват някакви външни, имагинерни сили, но не и органите, които би трябвало да ги управляват и контролират. Пострадалите от безхаберието клиенти пък нямат никакъв шанс да бъдат компенсирани за причинените неудобства, въпреки че редовно си плащат за предоставената, в много случаи – некачествена услуга. Това за пореден път стана ясно покрай проблемите с парното в София. Днес те бяха обсъдени на заседание на Столичния общински съвет (СОС).

Заради серия от аварии близо седмица голяма част от жителите на столицата са без отопление и без топла вода. Никой обаче не иска да назове истинските причини за бедствието, причинено от най-голямото топлофикационно дружество у нас, което е собственост на общината и е под нейно управление и контрол. Въпреки уверенията не е ясно дали и кога ще бъдат компенсирани ощетените потребители.

Според Столичната община можело да се окаже, че вината за възникващите всеки ден аварии, най-голямата от които е на магистралния тръбопровод под бул. „Цариградско шосе“, не е нито на „Топлофикация“, нито на ЧЕЗ. Общинарите се усъмниха, че има престъпна небрежност от страна на служители на дружеството, умишлен саботаж и дори вандалска проява. Затова кметът на София Йорданка Фандъкова поиска прокуратурата да се намеси и да намери виновника. Тя нареди и вътрешна проверка на „Топлофикация“ и обяви, че заедно със СОС създават експертна група от специалисти от Техническия университет, които също да си кажат мнението.

Прокуратурата всъщност започна проверка в столичното парно още през миналата седмица, но по различен повод – информация на омбудсмана Мая Манолова за огромни разходи за правни услуги заради делата срещу длъжници. Проверката, водена от специализираното звено „Антикорупция“, е за безстопанственост. Проверки вече бяха разпоредени и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), и от Министерството на енергетиката.

Парадоксалното в случая е, че ако прокуратурата установи такива законови нарушения, за които е сезирана от Йорданка Фандъкова, то „Топлофикация“ няма да изплати никакви обезщетения на жителите на засегнатите квартали. Според общите условия на КЕВР компенсация се дължи само в случай, че в рамките на 48 часа „Топлофикация“ не е възстановила прекъснатото топлоподаване и в същото време е доказано, че е виновна за създадената авария.

По време на изслушване в СОС изпълнителният директор на „Топлофикация“ Георги Беловски каза, че авариите по топлопреносната мрежа дошли след токов удар. Това блокирало една от помпените станции, водата от тръбопроводите от високите части на града се върнала обратно, вдигнало се налягането. „В резултат цялата система е като пробита лейка,“ каза още шефът на парното. От ЧЕЗ категорично отрекоха да е имало токов удар. До късно снощи двете страни уточняваха позициите си. Все още не е е ясно и колко голям е проблемът. До момента са установени 14 аварии, но от „Топлофикация“ не изключват да има още, защото единственият начин да разберат, че някъде има повреда, е по дима, който се издига от горещата вода при спукан тръбопровод.

Междувременно съветниците от БСП в СОС поискаха времето без парно и топла вода да бъде отразено още във февруарските сметки на клиентите. Юристи пък посъветваха гражданите да подават жалби в „Топлофикация“ преди края на месеца, защото искането за компенсация може да е само лично. Според разписаните от КЕВР общи условия топлинното дружество дължи неустойки само в случай, че дадена сграда е останала без топлоподаване над две денонощия. В тях обаче не е посочен какъв е точният размер на обезщетенията след изтичане на 48-ия час. От думите на Беловски стана ясно, че до този момент „Топлофикация“ никога не е изплащала компенсации, тъй като не е попадала в толкова сложна ситуации. „Размерът на обезщетението не е фиксиран. Той се третира в общите условия, одобрени от регулатора. Там е записано, че е нефиксирана величина и зависи от времето, през което не е предоставяна топлинната услуга след 48-ия час и при вина на топлопреносното предприятие“, натърти той.

В много от случаите обаче клиентите имат парно или топла вода, или и двете, по няколко часа в денонощието, а в останалото време – не. В тези случаи клиентите няма да получат обезщетение. В последните дни от дружеството подават данни, че от началото на аварията почти не е имало просрочване на необходимия минимум от 2 денонощия. От топлинното дружество съобщиха още, че дните, за които не е доставило топлинната услуга, ще бъде отбелязани във фактурите за февруари, като сумата от тях ще бъде приспадната. Това ще стане след проверка на сградите за просрочване на 48-те часа. „Всяка абонатна станция има търговски уред, който има енергонезависима памет, която помни 36 месеца назад стойностите за доставената енергия и броя на дните и часовете, в които е доставена енергията. Замерванията в отделните сгради ще започнат в момента, в който започва отчитането на месец февруари“, казаха от дружеството.

„Топлофикация“ е една от фирмите, които са символ за некадърно управление и корупция. През ноември 2015 г. бившият й шеф Валентин Димитров бе осъден на 3 години затвор за безстопанственост, умишлено разпиляване на имуществото и злоупотреба със служебно положение. Срещу него има и още няколко дела, които не са приключили. Отделно 90 млн. лв. на дружеството „изгоряха“ във фалиралата КТБ.

1 коментар

  1. Самоковско мокре каза:

    Айде, моме Фандъчке, знаеш ли колко са самоковски села, дека имат нужда от учителки по руски, ма?! Я си Ела дОма, дека ти е мЕстото.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране