21.03.2017 | 0:01
ФБР разследва възможни връзки между Русия и сътрудници на Тръмп
"Тръмп тауър" не е била подслушвана

Директорът на ФБР Джеймс Коми потвърди, че бюрото разследва възможни връзки и съгласуване между Русия и сътрудници на президента Тръмп в рамките на по-широко разследване за руска намеса в американските избори.

В понеделник Коми говори по време на изслушване пред Комисията по разузнаването към Камарата на представителите в американския Конгрес. Той отбеляза, че ФБР обичайно не коментира разследвания, които са в ход, но е упълномощен да го направи заради извънредно големия обществен интерес. „Тази работа е много сложна и няма как да ви кажа, кога ще приключи“, добави Коми.Американски медии съобщават за съществуването на такова разследване от месеци, но досега ФБР нито потвърждаваше, нито отричаше съобщенията, посочва Франс прес.

В началото на днешното изслушване конгресменът демократ и член на комисията Адам Шиф изброи множество контакти между членове на предизборния екип и обкръжението на Доналд Тръмп и близки до Кремъл личности като руския посланик в САЩ. „Възможно ли е всички тези събития да нямат никаква връзка помежду си и да са чисто съвпадение. Да, възможно е, но е по-вероятно да не са съвпадение“, каза той.

Тръмп: Твърденията за руска намеса са измислени от демократите

Часове преди да започне заседанието на комисията в Конгреса в понеделник президентът Доналд Тръмп обвини демократите, че са измислили твърденията за руска намеса в изборите в САЩ миналата година, и каза, че Конгресът и ФБР вместо това би трябвало да проверяват изтичанията на информация в медиите, предаде Асошиейтед прес. „Демократите измислиха и лансираха историята с Русия като извинение за това, че водиха ужасна кампания. Имаха голямо предимство в избирателната колегия и загубиха!“, написа Тръмп в Туитър.

„Истинската история, която Конгресът, ФБР и други би трябвало да проучат, е изтичането на класифицирана информация. Сега трябва да се намери от кого е дошло изтичането!“, заяви той. Американският президент написа в Туитър, че бившият директор на националното разузнаване Джеймс Клапър е казал в телевизионно интервю вчера, че не знае да има доказателства, свързващи Тръмп или неговия екип с Русия. „Джеймс Клапър и други заявиха, че няма доказателства, че президентът на САЩ е заговорничел с Русия. Тази история е фалшива новина и всички го знаят!“, заяви Тръмп.

„Тръмп тауър“ не е била подслушвана

По време на същото изслушване председателят на комисията по разузнаването Девин Нунес категорично отрече централата на предизборния щаб на Доналд Тръмп – „Тръмп тауър“ в Ню Йорк – да е била подслушвана, но допусна възможността Тръмп да е бил обект на други видове наблюдение, предаде Ройтерс.

Искам ясно да заявя: знаем, че „Тръмп тауър“ не е била подслушвана. Възможно е обаче президентът Тръмп и сътрудниците му да са били обект на друг вид наблюдения, каза Нунес на изслушване в комисията за евентуална намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.

Нунес отбеляза, че множество бивши и настоящи висши американски представители са изнасяли потенциално секретна информация и ръководената от него комисия възнамерява да установи кои са те и да ги изправи пред съда.

Конгресменът републиканец от Калифорния изрази надежда в резултат на изслушването пред комисията да бъде изготвен „окончателен доклад“ за евентуалната руска намеса в президентските избори, посочва Асошиейтед прес.

Директорът на ФБР също каза, че няма информация Тръмп да е бил подслушван. Министерството на правосъдието няма сведения в подкрепа на твърденията на президента в Туитър, че Барак Обама е наредил „Тръмп тауър“ да бъде подслушвана по време на предизборната кампания. Нито един президент не би могъл да нареди подобно подслушване, заяви той и подчерта, че правната процедура за подслушване на американски граждани е много строга и изисква подписа на специален съдия.

Пред комисията в понеделник говори и директорът на Агенцията за национална сигурност Майкъл Роджърс. Той отрече възможността Вашингтон да е поискал от британските тайни служби да шпионират Тръмп, както намекна консервативен анализатор, чието предположение беше подето миналата седмица и от говорителя на Белия дом. Не съм виждал нищо, свързано с подобна дейност, от страна на АНС и никой не е искал от нас да извършваме подобна дейност, заяви Роджърс и подчерта, че такова искане би навредило на отношенията между Вашингтон и Лондон.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране