17.07.2017 | 0:01
Федерер спечели „Уимбълдън“ за рекорден 8-и път
На финала 35-годишният швейцарец победи Марин Чилич (Хър) с 6:3, 6:1, 6:4

Роджър Федерер спечели безпрецедентна 8-а титла от най-стария тенис турнир – „Уимбълдън“ в Лондон. На финала 35-годишният швейцарец победи Марин Чилич (Хър) с 6:3, 6:1, 6:4. За ветерана това е общо 19-и трофей в Големия шлем, с който той само увеличи абсолютния рекорд в най-престижната верига.

„Явно трябва да почивам повече – заяви с усмивка шампионът по време на церемонията по награждаване. – Ако следващите шест месеца ме няма, не знам дали ще мога да се завърна по същия начин. Няма нищо по-ценно от това да съм здрав и да печеля. Да държа този трофей, без да съм загубил нито един сет – това е фантастично. Не смятах, че въобще ще стигна отново до финал тук. Но същевременно не спрях да вярвам. Това е сбъдната мечта. Надявам се, че догодина ще се върна и ще мога да защитавам своята титла.

Досега Федерер делеше върховото постижение на „Уимбълдън“ с други двама легендарни шампиони – 7-кратните победители Уилям Реншоу (Вбр) и Пийт Сампрас (САЩ). Роджър стана и едва вторият тенисист, спечелил една и съща купа от Шлема 8 пъти. Другият е 10-кратният победител в „Ролан Гарос“ Рафаел Надал. Именно испанецът е най-близо до Федерер във вечната ранглиста на Големия шлем с общо 15 титли.

„Никога не съм се отказвал от мач в моята кариера. Така беше и днес. Дадох всичко от себе си. Пътешествието ми тук беше фантастично. Играх най-добрия тенис в кариерата си. Благодаря на моя щаб. Надявам се, че ще се завърна тук и ще имам поне още един шанс“, сподели Чилич.

Днешният финал между Федерер и Чилич бе помрачен от невъзможността на хърватина да демонстрира максимума от възможностите си. Заради болки в лявото ходило той няколко пъти поиска медицинска помощ във втория сет. След третия гейм в него Марин дори се разрида в изблик на гняв и безпомощност. Все пак шампионът от US Open през 2014 г. намери сили да довърши двубоя на Централния корт за радост на около 15 000 запалянковци по трибуните.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране