20.10.2016 | 16:50
Фейсбук за дебата Цачева-Радев: Клишетата ви са мухляви
"Наблюдавахме "дебат", достоен за вътрешни избори за кандидат на БКП, пише Радан Кънев

Политици и други известни личности коментираха остро първия телевизионен дебат между основните кандидати за президент – Цецка Цачева и Румен Радев. Претендентите на ГЕРБ и БСП сблъскаха позиции по горещите вътрешни и международни теми, но се оказаха единодушни, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат отменени.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев написа във Фейсбук:

„Наблюдавахме „дебат“, достоен за вътрешни избори за кандидат на БКП (то нали партията, държавата… все тая…).
Но въпросът е друг:
Имаше ли поне една разлика в позициите на двамата кандидати за генерална секретарка (между генерал и партийна секретарка, това се получава) на БКП?
Отговорът е – имаше една разлика. Не, не се надявайте – не е външна политика, отбрана, Европа, НАТО, Русия. Там имаше пълно съвпадение на шаблоните, достойни за излъчване по Азербайджанското държавно радио.
Разликата беше друга. Радев осъди незаконното предаване на турски опозиционери на Ердоган. Кандидатът Цачева одобри навеждането на югоизток и превръщането на Гранична полиция в бригада за нелегален трафик към турските спецслужби. И каза, че правата не са важни, важна е държавата. И с това заличи двеста години български патриотизъм, основан на нуждата от независима българска държава, която да брани нашите „свобода и човешки правдини“.
P.S. Докато писах този статус, Местан подкрепи „евроатлантичното“ БКП и Цачева. Всичко си има обяснение…“

Трайков: Ще ни вкарат във война

Кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайко Трайков, който междувременно излезе с остра позиция срещу връщането в Турция на обявените за „гюленисти“ турски граждани, заяви: „Цачева каза, без да й мигне окото, че човешките права не са най-важното (тя подкрепи действията на държавата в случая – б.р.). Според Радев пък е допустимо анексирането на територии на съседите. Тези ще ни вкарат в диктатура или във война за нула време. Хора, бдете!“

Кадиев: Завърши моите университети и тогава ми се обяснявай

Независимият депутат Георги Кадиев, който напусна БСП и основа своя партия, пък акцентира върху цитата, който Цачева използва: „Който на 20 години не е бил социалист, няма сърце, който на 40 години е социалист, няма мозък“.
„Слаб дебат. То не беше благодарение един на друг десет пъти, не беше допълване един друг. Цачева трябваше да бъде смазана с демонстрация на сила, виталност, настъпателност. Да каже Цецка, че левите на 40 г. нямат мозък и да й позволиш да се измъкне с това? Алоуу, аз на 40 бях социалист. Като завършиш моите университети и говориш моите езици, тогава ще ми обясняваш. А не да ми пееш Окуджава на развален руски и да лъжеш в биографията си, че говориш немски.
Как не я закова с една далавера в отбраната или защо номинира шефа на ДАИ с половин милион лева в гардероба? Или че е абсолютна кариеристка, нагаждач и приспособленец – когато трябва с БКП, когато трябва с ГЕРБ. Как един път не чух нещо за ГЕРБ, за Борисов, за глупостите в парламент и правителство?
Президентските дебати не са балет. Бой, бой, бой и пак бой. Поне аз така ги разбирам. Това днес беше пародия на дебат“, написа Кадиев.
И други известни личности коментираха дебата чрез социалните мрежи.

Проф. Ивайло Дичев:

„Радев и Цачева единодушни, ще рече човек, че са кандидат-президентска двойка. Единствен ритуален нюанс – Крим, изглежда така наречените леви са се върнали към тезата на Ленин за революционното самоопределение на народите“.

Проф. Николай Слатински:

„Хубавото на този, с извинение, дебат (защото два монолога не правят диалог и папагалското повтаряне на заучени фрази не превръща зомбираното каканижене в дискусия) е, че показа на всички, които за нищо на света не биха гласували за БСП и патрЕотите, че вече нямат никакво, ама абсолютно никакво основание, ако не са нищи духом, да гласуват за една свещена простота…“.

Нери Терзиева:

„Уважаеми кандидати за президент, не сте на кастинг за партийни секретари. Изреченията ви са мухляви. Откъде научихте толкова клишета накуп? Вие не правите нищо, за да развълнувате поне един човек – дори хората от щабовете си. Научете се да докосвате с думи хората. Те биха простили непохватността да се приближите до тях, ако видят желание да ги разбирате.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране