14.03.2018 | 0:01
ФИФА заплаши с футболен Грекзит
Собственикът на ПАОК Иван Савидис се извини за нахлуването на терена с пистолет

ФИФА може да извади Гърция и клубовете й от всички международни футболни турнири. Това ще се случи, ако местната федерация „не вземе адекватни мерки“ след скандала в неделя, когато собственикът на ПАОК Иван Савидис влезе на терена с пистолет на кръста по време на дербито с АЕК. В понеделник гръцкото правителство спря първенството за неопределено време. В изявлението на ФИФА се казва, че местната федерация трябва да „изкорени всички видове насилие, за да гарантира гладкото протичане на националните турнири“.

Зам.-министърът на културата и спорта Йоргос Василиадис обяви, че правителството не се притеснява от подобна заплаха и няма проблем, ако има „футболен Грекзит“. „Не ни интересува. Докато футболните собственици не приемат по-сериозни наказания за поведението и изявленията им, ние няма да отстъпим“, каза Василиадис.

Президентът на гръцката лига Йоргос Стратос обаче смята, че правителството не е трябвало да спира първенството. „Това не помага на никого. Спирането на първенството отменя всичко положително, което беше направено. То застрашава целия футбол повече от финансовите последици“, каза Стратос.

Междувременно Савидис се извини за поведението си. Собственикът на ПАОК все още е издирван от полицията. В съобщение, публикувано на сайта на клуба, Савидис казва: „Дълбоко съжалявам за това, което се случи. Нямах никакво право да влизам на терена по този начин. Емоционалната ми реакция е предизвикана от негативните ситуации, които надделяват в гръцкия футбол напоследък, и от всички неприемливи, несвързани със спорта, събития в края на мача между ПАОК и АЕК: решението на съдията първо да признае гола, след това да го отмени, след това пак да го признае, влизането на много хора и от двете страни на терена. Единствената ми цел беше да предпазя феновете на ПАОК от провокация. Не съм заплашвал никого.“ Савидис допълни, че „ще продължи да се бори за честен футбол“ и иска „титлата да бъде спечелена на терена, а не в съдебна зала“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране