16.07.2016 | 0:46
Фирми масово прехвърляли коли и имоти на физически лица
Събрани са 5,2 милиона лева от данък "уикенд"

Регистрирани по ДДС фирми масово прехвърлят коли и имоти на физически лица – реалните ползватели на активите. Това каза вчера в рамките на парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов. Причината по думите му са действащите от тази година промени в Закона за данък добавена стойност (ЗДДС) за облагането на фирмените активи, станали известни като данък „уикенд“.

Според Горанов информацията за ефекта от изменението на ЗДДС не може да бъде еднозначно извлечена от данните в Националната агенция за приходите (НАП). В резултат на дискусиите по думите му били постигнати два резултата – „значително се подобри разбирането, че наличието на регистрация по ЗДДС не означава с 20% по-евтино крайно лично потребление, и масово прехвърляне на недвижими имоти и превозни средства от юридически лица към реалните им ползватели физически лица“. Той все пак отчете ефект от 5,2 млн. лв. след законодателните промени. Горанов отчете общ ръст на постъпленията от ДДС. Най-лесно за бизнеса е, ако не иска да се затруднява, да не ползва за лични нужди фирмени активи, препоръча той.

Тази седмица комисията по бюджет и финанси в Народното събрание прие на първо четене нов ред за облагане, свързан с данък „уикенд“, и съдържащ единна данъчна ставка от 10%. Предложенията за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) са внесени от Менда Стоянова и група народни представители от ГЕРБ само ден преди заседанието на бюджетната комисия. Предложението предвижда ползването на фирмени автомобили, телефони и друга техника за лични нужди да се облага с „плоска“ ставка от 10%, вместо върху сумата да се дължат и данък общ доход и осигуровки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране