05.07.2015 | 19:46
Фирми на ДПС източват БДЖ
Поръчките на държавните фирми са българското Елдорадо

Елдорадо означава буквално „златния“ (на испански). Елдорадо е бленувано място с много съкровища, символ на богатство. Някои са открили своето Елдорадо в България – това са едрите обществени поръчки на големите държавни предприятия.

Обществените поръчки са основен механизъм за преразпределение на огромни публични средства. Затова не е чудно, че те често стават инструмент за оказване на политическо влияние и на икономическо въздействие. „Бизпортал“ анализира как „китовете“ на държавната икономика си поръчват стоки и услуги. Оказва се, че разходите за покупки на държавните предприятия нерядко стоят в основата на незавидното финансово състояние, в което те се намират.

През 2014 г. в България са възложени 12 661 обществени поръчки на обща стойност 9.7 млрд. лв.  Сред най-големите възложители са добре познати държавни фирми. Само шест предприятия – „БДЖ – Пътнически превози“, „БДЖ – Товарни превози“, Национална компания „Железопътна инфраструктура“, „АЕЦ Козлодуй“, „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“, са сключили 942 договора за 762 812 540 лв. Това прави 7.9% от общата стойност на всички поръчки в страната за годината.

Най-активни са били ТЕЦ „Марица-изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“ – съответно с 290 и 288 поръчки. Най-висока е сумата за обществени поръчки, организирани от АЕЦ „Козлодуй“ – 244 700 837 лв. Важно е да се отбележи, че за 36 от обществените поръчки, възложени от шестте компании през 2014 г., не е посочена крайна стойност за изпълнение. И още нещо важно – почти половината от тях (17) са на АЕЦ „Козлодуй“.

„БДЖ – Пътнически превози“

възлага 43 обществени поръчки на обща стойност 42 567 142 лв. Десетте най-големи от тях са с обща стойност от над 39 млн. лв., представляваща 93% от сумата на всички поръчки на дружеството. Две от десетте са спечелени от „Вагоноремонтен завод – 99“. Те са на обща стойност 22.6 млн. лв. Същото дружество участва и в обединението ДЗЗД „Интерком и партньори“, което е спечелило поръчка за 8.1 млн. лв. „Вагоноремонтен завод – 99“ се оказва доставчик и на второто дъщерно дружество на БДЖ – „Товарни превози“, на стойност 1.4 млн. лв.

Други две обществени поръчки за общо 1.674 млн. лева са спечелени от „БДЖ Кончар“ АД. Едната носи сериозни неприятности на възложителя, защото Комисията за защита на конкуренцията установява, че не са налични законови основания поръчката да бъде стартирана като тип „договаряне без обявление“ (т.е. с покана само за определени кандидати). И още нещо твърде странно – победителят в договарянето е излъчен в деня, в който друг кандидат („Експрес-Сервиз“ ООД) купува тръжната документация. „БДЖ – Пътнически превози“ обаче не си „посипва косите с пепел“, а оспорва пред съда решението на КЗК. В крайна сметка Върховният административен съд отхвърля жалбата и на държавното дружество се налага да плати 15 000 лв. глоба, както и да поеме 25 000 лв. разходи по делото.

През 2014 г. НКЖИ, или ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура“, възлага 130 обществени поръчки на обща стойност 220 948 800 лв. Десетте най-големи от тях са с обща стойност от 130.5 млн. лв., представляваща 59% от сумата на всички поръчки на дружеството. Анализът на топ 10 откроява няколко факта:

Две обединения са спечелили по две обществени поръчки – ДЗЗД „ЕТС Технолоджи“ и ДЗЗД „Консорциум Железен път“. И в двете участват фирмите „Водстрой-98“ АД и „Хидрострой“ АД с изпълнителен директор Николай Пашов – бивш общински съветник от ГЕРБ във Варна. Общата сума на 4-те поръчки, спечелени от двете обединения, възлиза на 56.6 млн. лв. Друга поръчка – за 14.7 млн. лв., е спечелена от обединението „ТДВ Инфраструктура“. Адресът на това формирование е същият като на централата на „Водстрой-98“.

Последната фирма е на ДПС. В едно от интервютата си банкерът Цветан Василев заяви, че „Водстрой 98“ се ръководи от протежата на Делян Пеевски.

Обществена поръчка за 15.7 млн. лв. е спечелена от „Ай Ки Ес“ АД. Тя е от типа „договаряне без обявление“. Фирмата победител е млада – има едва 2-годишна история, а директорът й Янко Янков е само на 22. В управлението участва и бащата на директора Янко – Йордан Илиев Янков. Интересен детайл е, че фирми, свързани с Янков-старши, напоследък печелят мултимилионни обществени поръчки, най-вече в община Луковит.

АЕЦ „Козлодуй“

е възложила 288 обществени поръчки на обща стойност 244 700 837 лв. Десетте най-големи са с обща стойност от 187 млн. лв. Сред тях е и рекордът за миналата година – най-скъпата. Срещу 71.6 млн. лева трябва да бъде изготвена обосновка за продължаването на срока на експлоатация на пети блок. Изпълнителят е известен – руско-френският консорциум между „Росатом“, „Росенергоатом“ и EDF.

„Атоменергоремонт“ ЕАД печели две от десетте най-големи поръчки на АЕЦ „Козлодуй“ на обща стойност 38.6 млн. лв. До 2013 г. фирмата е собственост на офшорна компания („Хестън Корпорейшън Лимитид“, регистрирана на Сейшелските острови), но с влизането в сила на Закона за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици, според който компании с офшорна собственост, занимаващи се с определен тип дейности, не могат да участват в обществени поръчки, „Атоменергоремонт“ става собственост на „Бултрейд Корпорейшън“ ЕООД, която е регистрирана в индустриална зона „Орион“ в София. Зона „Орион“ е известна с това, че там са регистрирани много от фирмите на известния бизнесмен Христо Ковачки.

През изтеклата година ТЕЦ „Марица-изток 2“

възлага 290 обществени поръчки на обща стойност 121 353 618 лв. Десетте най-големи от тях са с обща стойност 73 млн. лв. В управлението на две от фирмите, спечелили едри хапки от централата – „Енергоремонт-Гълъбово“ АД и „Металик“ АД, участва Дечко Иванов Колев. Той е притежател на холдинг от фирми с широк спектър на действие – от услуги в енергетиката и производството на техническо оборудване до хотелиерство и здравеопазване. В собствеността на холдинга влиза и синът му Иван Колев, депутат от ГЕРБ в 41-вото НС (2009-2013 г.). Двете поръчки от топ 10 на ТЕЦ „Марица-изток 2“, спечелени от фирмите на Дечко Колев, са на обща стойност 13.8 млн. лв.

Дечко Колев е доставчик и на „Мини Марица-изток“ ЕАД. Фирмата му „Металик“ печели една от най-големите доставки за минното предприятие за миналата година – на стойност 4 млн. лв.

„Мини Марица-изток“ ЕАД

е възложила 172 обществени поръчки на обща стойност 126 млн. лева. Десетте най-големи са за 65 млн. лв. Сред най-едрите е сделката за охрана на 3 рудника (Трояново) за 8.2 млн. лева, сключена с обединението „Майнинг Секюрити“, в което влизат „3 С СОТ“ ЕАД и „Пи-Ес Трейд 2007“ ООД. Сумата за охрана на всеки от рудниците е между 6200 и 9500 лв. дневно, а поръчката отново е за „договаряне без обявление“. Първата от фирмите в обединението е дъщерна на известното ЕООД „ВИП Секюрити“, свързано със спечелването и на други големи обществени поръчки. Например за охрана на „Български пощи“ АД. И там е използван похватът „договаряне без обявление“.

Друг интересен случай при „Мини Марица-изток“ е обществената поръчка за превоз на персонал. Тя е обявена без посочване на крайна стойност, а победителите – ЕТ „Цитадела ММ – Милан Миланов“ и ЕТ „Илия Илиев – Сведи“, са фирми, чиито собственици са разследвани и задържани в акция „Превозвачите“ през 2011 г. Акцията тогава бе заради идентична обществена поръчка на същото дружество.

Примерите в анализа са красноречиви. Държавните фирми имат много „трески за дялане“ на терена на обществените поръчки. Защото смисълът на публичните конкурси и търгове е да се търсят най-качествените услуги и стоки на най-добра цена, а не да се отглежда и обгрижва каста на обичайните скъпоплатени доставчици, зад които стоят не съвсем чистоплътни икономически интереси и политически чадъри. Само че в България нерядко вместо прозрачни състезания виждаме да се разиграва „Кой иска да бъде милионер“. В нея участват изпълнители, възложители и техните властимащи покровители.

1 коментар

  1. ss каза:

    Не знам кой е спечелил поръчката за извършване на основни ремонти по пътническите вагони на стойност стотици хиляди а ние само ги боядисваме

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране