13.11.2017 | 17:17
Фишинг атака злоупотребява с името на Credissimo
Измамните мейли са със следното заглавие: Покана за плащане на просрочено задължение/за доброволно изпълнение

Днес е засечено масово разпространение на електронно писмо (СПАМ/вирус) от трето лице, вероятно намиращо се извън територията на България.  В ролята си на отговорна финансова институция, Credissimo незабавно уведоми МВР, Комисия за защита на потребителите и Комисия за защита на личните данни и заяви своята готовност за сътрудничество при необходимост.

След направена незабавна проверка, службата за Борба с компютърни престъпления, установи – „Не е извършена хакерска атака към фирма Кредисимо и тяхната база данни, като фирмата не стои зад разпращането на тези съобщенията.“

Хакерите използват неправомерно, добре разпознаваемото име на компанията, като авторитетна институция за обществото, с цел да заблудят получателите.

Предупреждаваме всички потребители, че това е подвеждащ имейл, целящ инсталиране на вирус. Съветваме ви в никакъв случай да не отваряте писмото и прикачените файлове, както и да ги изтриете незабавно.

Във фалшивото писмо, представено от името на Credissimo се посочва, че клиентът има просрочени задължения, като се изисква в кратък срок да бъде платена „дължима“ сума.

Измамните мейли са със следното заглавие: Покана за плащане на просрочено задължение/за доброволно изпълнение. Подобни атаки са все по-често срещано явление, злоупотребяващо с имената на световни лидери, със спечелено потребителско доверие като PayPal, Google, Amazon, Netflix, eBay, Apple.  В България хакерска атака бе направена, преди по-малко от месец, с Национална агенция по приходите. Втора идентична атака е настоящата към Credissimo.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране