12.09.2017 | 20:02
Физически елементи с експертно ниво
Винаги готови в много прав текст

Водещ, ТВ Европа: Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева вече е в студиото на „Европа сутрин“ и следват минутите ни в разговор с нея…

…И така, всички отбелязват, то е и осезаемо всъщност присъствието ни напоследък като цяло на Балканите, сред европейските ни партньори в Европейския съюз. Тоест доста засилена външнополитическа активност. ПОДОЗИРАМ, ЧЕ СЕ ДЪЛЖИ НА ВАС, РАЗБИРА СЕ, ПЕРСОНАЛНО ВСИЧКО ТОВА, НЕ САМО КАТО ЦЯЛО НА УСИЛИЯТА НА ПРЕМИЕРА. Та в крайна сметка, интересното в случая предстоящото председателство ли е в основата на тази активност, което трябва да поемем на Европейския съюз?

Екатерина Захариева, МВнР: Не само. Знаете, че премиерът Борисов от години е много активен, и фактът е, че той беше първият президент, който беше приет от президента Макрон след неговия избор, говори за неговата позиция в международен план. Разбира се, един от основните външнополитически приоритети на нашето председателство са балканските страни – Западни Балкани, но не е свързано, това е много по-дългосрочен план, много по-дългосрочен интерес на България. Да, ние ще сме много фокусирани през 6-те месеца на нашето председателство по тази тема, но това е много по-дългосрочна външна политика на България. Ние твърдо вярваме, че няма как, ако нашият регион и нашите съседи не са демократични, развити, стабилни, сигурни, няма как и България да се чувства добре. Така че фокусът наистина много по-дългосрочен план трябва да бъде на България за нашите съседи.

В-щ: Нееднократно изтъкваме, разбира се и вашите колеги, предимствата за страната ни, след като поемем председателството… В крайна сметка готови ли сме? Ние разговаряхме сравнително скоро и с г-жа Павлова, която отговаря пряко за председателството, но готови ли сме чисто политически, дори чисто с физическите елементи, с експертно ниво, за да поемем председателството?

ЕЗ: Няма как да не сме готови. Разбира се, че ще бъдем готови. Има още някои технически неща по сградите.

(…) (Но по-важни от ремонтите са политическите приоритети, диалог, триалог, европейско единство в многообразието, бла, бла, бла – сбит преразказ на 15 минути подреждане на мисли като кубчета.) (…)

В-щ: …Удовлетворена ли сте от балканската обиколка и наистина ли това председателство, нашето, което предстои, се отъждествява като „Балканско“? Възприемат ли ни вече като малко по-сериозен фактор нашите комшии?

Екатерина Захариева: О, определено. Аз мисля, че надеждите са големи. Казват ми го в много прав текст… (…) И това, което е и посланието на премиера – да, трябва да има някакъв план за всяка една от тях (страните от Западните Балкани) и този план – ясен. Разбира се, те трябва да си свършат домашните. Както ние им казваме – помогнете ни, за да ви помогнем и ние. Ние няма как вместо вас да направим реформите. Вие трябва да ги направите, преди всичко – заради собствените си граждани. Да, някои от тях са трудни, но всичко си струва…

В-щ: Във всичките тези процеси дипломацията е много важен елемент – вие прекрасно го знаете това! И в тази връзка, ние справяме ли се добре по отношение на посланията, които изпращаме на различно ниво власти – Външно министерство, премиер, президент? Вие усещате накъде бия. Говори се, че има някакво разминаване в институциите. Работите ли в синхрон и с президентската…

Екатерина Захариева: О, да!

В-щ: …по отношение на външната политика, което е важно за имиджа ни – спор няма.

ЕЗ: Сигурно има различия по някои от темите, но определено работим в синхрон. Имала съм среща с президента, разбрали сме се да имаме общи послания и да реагираме, особено в тежките неща, с общ глас за държавата. Надявам се така да продължаваме. Сами разбирате, че с премиера, разбира се, че нещата са ясни и в синхрон.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране