04.05.2018 | 14:22
„Галъп“: Българите оценяват третия кабинет на Борисов с 3,71

Министрите от третото правителство на Бойко Борисов приключват първата си година с добра средна оценка от българските избиратели – 3,71 по шестобалната система. Това показват данните са от независим телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен между 13 и 17 април сред 1000 пълнолетни българи по телефона чрез използване на панелна методика, която обезпечава достатъчна представителност на данните. Максималното стандартно отклонение е ± 3,1 при 50% дялове.

Най-висока средна оценка получава вицепремиерът Томислав Дончев, което явно е признание за експертния му образ и балансиран политически подход. Неговият резултат е добър не само сред поддръжниците на ГЕРБ но и сред по-широка политическа база в дясно-център. Още няколко министри са оценени над средното, сред които са и двамата вицепремиери от Обединени патриоти и четирима “стари” министри от предишни кабинети на Борисов. Ето оценките им в низходящ ред: Лиляна Павлова – 4.12 , Владислав Горанов – 4.02, Красимир Каракачанов – 3,94, Валери Симеонов – 3,85, Теменужка Петкова – 3,78, Николина Ангелкова – 3,74, Николай Нанков – 3,73.

За отбелязване е добрата оценка за Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, които не само за пръв път са във властта, но и представляват сравнително малка политическа сила. По-голямата част от министрите пък получават под средната за кабинета оценка.

Като основни фигури в един кабинет, финансовият министър и вицепремиери са с добри позиции, най-ниски са оценките в най-невралгичните ресори, а ресорите, свързани с европейските фондове и председателство, са в челото. В годините министър-председателят Борисов запазва най-висок рейтинг на доверие в сравнение с всички министри и по този начин в известен смисъл ги “дърпа” всичките напред.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране