20.03.2019 | 0:01
„Галъп“: Доверието на българите към НАТО и Запада укрепва
Стойностите на доверие в Алианса при последното замерване са 38% доверие, срещу 41% недоверие

След индикациите за проблеми в доверието към НАТО през 2016 г., в последните две-три години доверието в НАТО у нас укрепна заедно с доверието в Запада въобще. Като цяло обаче, на Европейския съюз се гледа с много по-добро око, отколкото на НАТО. Стойностите на доверие в Алианса при последното замерване са 38% доверие, срещу 41% недоверие. Това съобщи изпълнителният директор на „Галъп“ Първан Симеонов по време на дискусия по повод петнадесетата годишнина от присъединяването на България към НАТО. Дискусията съвпадна и със седемдесетата годишнина от създаването на НАТО.

„Това са близки стойности и на фона на доверието в българските институции всъщност са добри. Доказателство за последното е и фактът, че на експериментален въпрос да напусне ли България НАТО, 45% отговарят отрицателно, а 26% – положително“, подчерта Симеонов.

Дискусията започна Елена Поптодорова, която даде по-скоро отрицателен отговор на въпроса „Готова ли е България за новите предизвикателства пред сигурността?“. Проф. Стефан Хаджитодоров от Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана запозна публиката с европейските политики по сигурност и отбрана. Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност се спря подробно на проблемите пред публичното възприятия за НАТО у нас.

Доц. Николай Стоянов и проф. Янцислав Янакиев от Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ разказаха подробно за българския принос в научните изследвания в сферата на сигурността. Този принос е малко познат в България, но е високо оценен от партньорите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране