17.07.2017 | 12:06
Гарелов се кандидатира за шеф на БНТ, мести новините в 19 часа
Според него "хаотичната и разхвърляна програма на четирите канала е пълна с предавания, непомръднали в своето съдържание от тоталитарно време

Журналистът Иван Гарелов подаде документи за шеф на БНТ, съобщи “Мистър Панорама” на страницата си във фейсбук.

Гарелов публикува и концепцията си за развитие на телевизията, озаглавена “БНТ – РЕСТАРТ”.

Професионалният ми опит досега не ме е подвеждал, а сега не вижда удобното за БНТ решение в следването на масовия “вкус”, нито в раболепност спрямо статуквото, защото то “дава парите”, пише журналистът. Моята цел е БНТ да стане силна българска обществена телевизия. Все още БНТ е обществена номинално и държавна реално, твърди Гарелов. Според него “хаотичната и разхвърляна програма на четирите канала е пълна с предавания, непомръднали в своето съдържание от тоталитарно време. Две са главните причини за този резултат: 1. липсата на иновативно мислене, интелектуално безсилие и главно на професионален интерес у съставителите на програмата, концентрирани върху лична изява и материална изгода; 2. липсата на нормална логика при изграждането на структурата на БНТ. Тя е създавана през годините по случайни критерии, които в основата си не са променени и до днес”.

Гарелов предлага водещият канал на БНТ да се преструктурира в информационно-публицистичен, който “ще се стреми да постигне ролята на арбитър, на водещата информационна инстанция, респектираща зрителската аудитория и субектите на активната политика и обществения живот”.

Централната емисия на “По света и у нас” ще се препрограмира в 19.00 ч. Дневните новини се профилират – напр., кратки национални и международни в 9.00 ч., социални и регионални в 12.00 ч.; ще се излъчват форшпан новини 3-5 мин. на всеки кръгъл час. Разширен пояс за коментари и анализи от 18.00 ч. и след централната емисия ПСН; ежедневният двоен публицистичен пояс (преди и след централната емисия) от понеделник до петък ще стартира с репортерски преки включвания 18.00-19.00 ч., и ще продължи след централната емисия ПСН със студийни коментари 20.00-20.30 ч.-21.00 ч.; анализът максимално близо до самите новини ще изпреварва сутрешните блокове на следващия ден и следобедните студия на живо на националните комерсиални и кабелните телевизии през уикенда, смята Гарелов. Той се обявява и за “създаването на 24-часов канал, ангажиран с триадата култура-образование-наука”.

БНТ възстановява регионалните програми на телевизионните си центрове в Пловдив, Варна, Благоевград и Русе; възстановяването им се вписва напълно в стратегията на ЕС – Европа на регионите. Четирите канала поемат тематично и събитийно прилежащи към центровете области от страната; имената на обновените регионални програми ще са БНТ Мизия, БНТ Море, БНТ Тракия и БНТ Пирин; четирите суперобласти на покритие могат да присъстват в новото общо брандиране като очертани четвъртини от картата на България в различни цветове, пише още Гарелов.

Новите стратегии и програмни схеми предполагат по-гъвкаво материално възнаграждение, като се мотивират професионалистите, които носят телевизията на гърба си. Напълно реално е да въведем безплатно дневно и вечерно хранене на работещите екипи, предлага Иван Гарелов.

бутон за социални мрежи


loading...


loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране