18.07.2015 | 16:05
Гърмен поиска оставките на Павлова и Бъчварова, спира да плаща данъци
Къде са парите за интеграция на циганите?, питат протестиращите
Жители на Гърмен протестираха пред президентството заради ромските къщи. Те искат оставки на министрите Лиляна Павлова и Румяна Бъчварова, както и на Цацаров. С викове оставка и плакати с текстове „Къде са нашите права“, „Къде са парите за евроинтеграция“ и „Бойко, докога ще има беззакония“ около 150 жители на Гърмен изпълниха пространството пред бившия партиен дом в центъра на столицата.Те са избрали да изразят недоволството си в София точно днес, когато се навършват 178 години от рождението на Васил Левски. А конкретният повод за протеста е отлагането на премахването на незаконните ромски постройки в общината.Това бе решено от Министерството на регионалното развитие, а причината бе, че Европейският съд по правата на човека поиска България да спре разрушаването на тези постройки, докато не осигури жилища на ромите. Това накарало българите, живеещи там, да се почувстват дискриминирани. Министър Лиляна Павлова заяви, че няма да подава оставка и обвини кметицата на Гърмен, че всява етническо напрежение с отказа да изпълни задълженията си, да настани ромите в общински имоти.

Павлова заяви, че остава с поредното впечатление за неадекватността на кмета, която освен, че е започнала предизборната си кампания много по-рано, заблуждава и с невярна информация жителите. Тя припомни, че първите незаконни постройки в квартала са установени още 2000г. „Тогава са били само 14, но не е предприето нищо, за да спре незаконното строителство и поради тази причина за 15 години броят на незаконните постройки е нараснал до 124“, обясни тя. „15 години това селище не само не е спирано, но е и подкрепяно от общината, бетонирано с адресни регистрации“, добави още регионалният министър.

По думите й вина за това носи кметът на общината, който издава не само адресните регистрации, но и допуска незаконно строителство. За 15 години в кв. „Кремиковци“ на Гърмен с адресни регистрации са се сдобили 775 души – всички регистрирани на земеделски, неурегулиран имот, на улица, която не би трябвало да съществува.

„Искаме равноправие пред закона“, заявиха протестиращите и повториха, че не ги интересуват препоръчителни писма от Страсбург, нито защитниците от Българския хелзинкски комитет, а ги интересуват законите в България, които трябвало да се спазват.  Протестиращите заявиха, че Гърмен спира да плаща данъци, докато не бъде решен проблемът им.

До момента от 129 незаконни къщи са бутнати 4. През седмицата Европейския съд по правата на човека излезе с препоръка за спиране на процеса на събаряне, тъй като ромите няма къде да бъдат настанени.

1 коментар

  1. . каза:

    Не зная коя е Михайлова, но тия пичове недвусмислено искат да кажат, че ще я шибат мангалите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране