30.01.2015 | 13:34
Гъзо от МВР е къртицата на Брендо
Банев се отплащал щедро на Гъзо за закрилата
България днес

Високопоставен служител в МВР с прякор Гъзо е митичният информатор на Евелин Банев-Брендо.

Благодарение на неговите предупреждения Банев години наред успява да се измъкне сух от многобройните опити на службите да го уличат в трафик на дрога.  За съществуването на къртицата се разбра случайно през 2012 г. покрай българско-италианската акция „Кокаинови крале“. Тогава при ареста на Брендо в колата му бе намерен секретен доклад за течащото от няколко години разследване срещу трафика на дрога в Европа. На свиканата специална пресконференция стана ясно, че изтичането на информацията е забавило разбиването на канала, ръководен от Евелин Банев, с няколко години. В крайна сметка събраните улика бяха достатъчни за осъждането на Брендо в Италия. Там той получи 20 години затвор на две инстанции. Веднага след това „кокаиновият крал“ бе върнат у нас, за да се изправи пред съда по обвинение в пране на пари.

Веднага след шокиращата находка прокуратурата започна издирването на къртицата. Неофициално стана ясно, че има и няколко заподозрени, но заради смяната на властта случаят зацикли. Разследването е възобновено с пълна сила едва наскоро, твърдят ченгета. Повод е скандалът с изчезването на Брендо. За бягството на Банев се разбра миналата седмица. След като информацията изтече в медиите, от МВР признаха, че не са виждали „кокаиновия крал“ от миналото лято.

Бягството на Брендо става възможно, след като Софийският апелативен съд отмени присъдата му за пране на пари и домашният му арест бе заменен с подписка. Твърди се, че малко след това Евелин Банев е посъветван настоятелно от Гъзо да си плюе на петите. Поводът е искане към прокуратурата от румънските власти да бъде установен контакт с него заради течащо разследване срещу Брендо.

Според прокуратурата в Букурещ той е „инициирал и създал организирана престъпна група, специализирана в трафик на кокаин по маршрута Венецуела, Колумбия и Перу към Европа“, а незаконно внесените наркотични вещества са били изпращани към страни от Европейския съюз. По същото разследване на два пъти родният съд отказа екстрадицията на Банев заради пропуски в документите от Румъния. Според запознати при третия опит тамошните власти са изпипали нещата и пращането му в Букурещ е било почти сигурно.

След получаването на искането задачата да се свърже с Брендо е поставена на МВР. Последвалото предупреждение на Гъзо е прието изключително сериозно от Брендо. Използвайки мудността на родните ченгета той успешно минава в нелегалност. Според запознати Банев не си е направил труда да бяга от България. Заради покровителя си в полицията тук той се чувствал далеч по-спокоен.

Твърди се, че Брендо се отплащал щедро на Гъзо за закрилата и с информация. Благодарение на нея къртицата му трупала професионален актив, а „кокаиновият крал“ си разчиствал конкуренцията. Твърди се също, че благодарение на Брендо в началото на миналата година е реализирана операцията по задържането на тон и половина кокаин във Франция, скрити в гуми на камиони, връщащи се от ралито „Париж – Дакар“. Тогава от МВР се похвалиха, че дрогата е хваната след наш сигнал. За организатор на трафика впоследствие бе обявен някогашният авер на Брендо Матей Боев. От няколко години двамата обаче са скарани, а самият Боев подхваща собствен бизнес, твърдят ченгета. Именно това е повод и за предадената чрез Гъзо информация от Евелин Банев.

Криминалисти неофициално разкриват, че самата информация е получена от служител в МВР. Той заемал изключително висока позиция, която не е свързана с оперативната работа и контакти с агенти. Изненадващата информираност на висшето ченге тогава предизвиква учудване сред подчинените му.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране