13.01.2020 | 11:01
„Газпром“: България се забърза с „Турски поток“ след критиките на Путин
Изявленията идват само дни след като САЩ официално обявиха, че са срещу втора линия на "Турски поток"

България започна да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителна мрежа след критики от страна на руския президент Владимир Путин, заяви в интервю за руската обществена телевизия президентът на компанията „Газпром“ Алексей Милер.
Путин заяви по-рано, че България умишлено забавя изпълнението на проекта „Турски поток“. Българският премиер Бойко Борисов, коментирайки изявлението на руския лидер, обясни за дългите тръжни процедури, които са забавили процеса. По-късно Борисов увери, че строителството ще приключи навреме – до 31 май.

„Виждаме, че нашите български партньори в момента работят много по-интензивно от преди“, каза Милер. В същото време министърът на енергетиката Александър Новак изрази увереност, че България ще изпълни задълженията си. „Днес работата е в разгара си, в голям мащаб. Ние сме уверени, че българските колеги ще изпълнят задълженията си и ще изградят своята част“, каза Новак.

Сръбският президент Александър Вучич подчерта, че страната му е приключила своята част от работата си, и сега чака строителството да приключи от българска страна. „Всичко сме изградили, но все още чакаме българите, когато те завършат газопровода в своята страна.“ Премиерът Борисов от своя страна каза, че България изгражда своята газоразпределителна мрежа и е готова за получаване на голямо количество газ от Русия и Азербайджан. „България изгражда своята газоразпределителна мрежа. И колкото повече газ идва от Русия и Азербайджан, толкова повече можем да транспортираме по нашия газопровод през България. Готови сме за това“, каза той.

„Турски поток“, който стартира на 8 януари, минава по дъното на Черно море от Русия до брега на Турция. Следва сухопътната транзитна линия до границата със съседните страни, откъдето сега газът се изнася за Гърция, България и Северна Македония. В бъдеще (след приключване на изграждането на цялата инфраструктура) газът ще достига до Сърбия и Унгария. Капацитетът на газопровода с дължина 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно.

За изявленията на Милер съобщава и РИА Новости. Агенцията разказва, че те са направени в интервю за програма „Москва. Кремль. Путин“ на тв канала „Россия 1“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране