07.10.2015 | 0:02
„Газпром“ се отказа от половината от „Турски поток“
Мощността на газопровода ще бъде до 32 млрд. куб. м

„Газпром“ се отказва от половината мощности на проекта „Турски поток“ и вече работи по вариант, в който газопреносната мрежа ще има капацитет до 32 млрд. куб. м годишно, съобщи вчера ръководителят на компанията Алексей Милер.

„На южното направление, разбира се, отделяме голямо внимание в рамките на стратегията ни за разнообразяване на транспортните маршрути. В момента може да се говори за това, че мощността на „Турски поток“ ще бъде до 32 млрд. куб. м. Отчитайки решенията, взети на север, това е реалистичната позиция, по която ще работим в най-близко време“, цитира думите му пред журналисти агенция „Интерфакс“.

Между Москва и Анкара още няма подписано споразумение за изграждане на газопровода, включително защото двете страни спорят за това дали той да тръгне само с тръба за турския пазар или и с втора тръба за потребители в Югоизточна Европа.

Меморандумът за разбирателство между „Газпром“ и турската „Боташ“ бе подписан през декември миналата година, когато президентът Владимир Путин изненадващо обяви при посещение в Турция, че Русия се отказва от „Южен поток“ и ще преформулира проекта в нов, излизащ на турския черноморски бряг. Първоначалната идея бе за 4 тръби, капацитет от 63 млрд. куб. м газ годишно и стойност – според оценките на „Газпром“ – от 11,4 млрд. евро без ДДС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране