02.12.2017 | 18:30
ГДБОП иззе лекарства за милиони левове
Става въпрос за източване на бюджета на НЗОК за стотици милиони лева

Проведена е акция за данъчни престъпления и пране на пари, при която са иззети лекарства за милиони левове.  Това стана ясно от думите на административния ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев по време на извънреден брифинг в МВР.

„Производството, което наблюдаваме е образувано месец септември т.г. Данните и сигналът са получени още 6 месеца преди това.  В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса. Предмет са данъчни престъпления и пране на пари. Предмет са и лекарства – животоспасяващи, за онкоболни, за деца. В хода на проведените претърсвания бяха иззети лекарства на стойност милиони левове. Предстои да бъде уточнено допълнително точният размер.  Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица“, коментира Гешев.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов допълни, че това е поредната реализация, която е изключително успешна. По думите му това не е единствената схема с лекарства, а има още доста такива. Четвърти месец наблюдаваме случващото се в сектор „Здравеопазване“, каза на извънредния брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„Работата на МВР, ДАНС и прокуратурата е постоянна и засилена през третото правителство на Бойко Борисов. Основният мотив за нашата активност е, че в сектора се дават значителни средства без значително подобряване на услугите“, заяви Валентин Радев.

По-рано премиерът Бойко Борисов свика извънредна среща с министри и шефове на служби заради злоупотребите с лекарства. Правителството не се отказва да дисциплинира системата на здравеопазването, коментира министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев смята, че става въпрос за източване на бюджета на НЗОК за стотици милиони лева. Той заяви, че българските граждани се лекуват с качествени лекарства.

„Готов съм да водя дебат с всеки, който може да докаже, че медикаментите, с които лекуваме българските граждани, са по-некачествени от тези, които се прилагат в Западна Европа – целият обем лекарства, който е открит по време на тази акция, е предназначен за страните от Западна Европа“, коментира той.

„Нашите мерки, включително като ползваме дейността на колегите от националните служби, ще продължат и в останалите сектори на здравеопазването, искаме да създадем добра организация и добре структурирана система на здравеопазването“, подчерта здравният министър.

1 коментар

  1. Канарин каза:

    Девет месеца службите са информирани за тези кражби от страна на лекарски и фармацевтични организирани престъпни групи.Чрез болници,складове и аптеки са откраднати изключително скъпи животоподдържащи лекарства за стотици милиони лева за онкологично болни,специфични детски и жизнеподдържащи около 80 милиона опаковки по 10-12 евро това е 800-960 мил.евро т.е.1 милиард и 900 мил. лева откраднати от всички нас и недостигнали до болните за които са били предназначени, като много от тези болни вече никога няма да ги получат!! Министър Ананиев казва, че били лекарствата много качествени защото крадците ги изнасяли за Европа, но това означава,че българските болни граждани въобще не са лекувани с тях, а здравната система систематично ги е лъгала за лечението! Сегашния министър Ананиев беше през това време заместник на министерството на финансите и зам. на НЗОКаса, когато години наред действа престъпната схема и сега остава само да се чуди на гигантските разходи за здраве и слабата ефективност! Този грабеж пряко засяга националната здравна сигурност!?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране