14.02.2019 | 1:16
Гебрев е бил отровен от руснаците
Русия била бясна на бизнесмена, който я изхвърлил от оръжейния пазар в Индия

Валери Симеонов, председател на НФСБ, в интервю за предаването „Още от деня“ на БНТ

Водещ: Днес парламентарната комисия, която следи работата на специалните служби и употребата на специалните разузнавателни средства изслуша всички, които имат отношение по случая „Гебрев“. Поканихме лидера на НФСБ Валери Симеонов, тъй като и той твърди, че има какво да ни каже по случая. Здравейте.
Валери Симеонов: Здравейте.
Водещ: Вие бяхте ли на тази комисия?
Валери Симеонов: Добре, че не бях. Отидох, но абсолютно неправомерно не бях допуснат от председателя на комисията господин Димитър Лазаров да присъствам, въпреки че съм народен представител.
Водещ: Вие не сте член на комисията.
Валери Симеонов: Въпреки че не съм член, аз имам право да присъствам без да гласувам. В качеството си на народен представител, още повече съм председател на партия от управляващата коалиция, тази постъпка не беше коректна. Надявам се утре да получа извинение. Нямаше как да коментираме мотиви в този състав, в който беше комисията, не исках да преча на работата й, не исках и да проявявам някаква настойчивост или невъзпитание.
Водещ: Добре, ама само от чисто човешко любопитство ли отидохте?
Валери Симеонов: Не само. Откъде датира моят интерес към случая с Гебрев? Той датира от средата на 2017 година, когато в качеството си на вицепремиер вече бях предприел някои действия, с които съм се показал като човек, който мисли и се грижи за бизнеса в България.
Водещ: Като вицепремиер?
Валери Симеонов: Като вицепремиер, да.
Водещ: Тоест още от тогава вие знаете за този случай?
Валери Симеонов: Аз бях вицепремиер и с ресор Министерство на икономиката, и господин Гебрев потърси контакт с мен първо, когато имаше проблеми със замразяването на лицензите и с прокуратура и т.н., той първо дойде при мен. Това не е публично известно. Тогава той ми представи целия случай с неговите фирми. Той твърдеше и за съжаление не без известно основание, че има репресия на държавата спрямо него и спрямо неговите фирми. И най-вече потърси съдействие от мен, за да може една пратка, която беше пратка от боеприпаси, предназначена за Индия и която беше на бургаското пристанище, да бъде размразена и да бъде изпратена, съгласно редовния договор, който неговата фирма „Емко“ имаше с…
Водещ: Тоест иска да ходатайствате за тази пратка, така ли?
Валери Симеонов: По-скоро потърси съдействие, тъй като в тогавашния момент може би съм изглеждал като Майка Тереза за тежки случаи на такива икономически проблеми. И тогава той ми разказа историята на проблемите му, които датират още от желанието му да закупи „Дунарит“, историята с отравянето, което е извършено 2015 година, когато той е заявил желанието си да закупи, да влезе с повишаване на капитала в „Дунарит“. „Дунарит“ е дружеството, което е било с 90 милиона задължения към КТБ и спрямо което дружество е извършен опит да бъде прибрано, приобщено, приватизирано впоследствие със съдействието на Цветан Василев чрез едно лице, което се казва Пиер Луврие – белгиец с руски паспорт. Но това е било осуетено и тогава Гебрев е заявил своето желание да повиши капитала и да закупи „Дунарит“, след което е било предприето и съответното отравяне.
Водещ: Добре, неговата теория е всъщност, че руснаци го тровят, за да унищожат българския оръжеен бизнес. Това как звучи?
Валери Симеонов: Добре звучи, правилно.
Водещ: Така е, казвате вие?
Валери Симеонов: Абсолютно така е. Аз съм убеден в това. Ако продължим малко с информацията по отношение на „Дунарит“ – след като не е било реализирано желанието на Цветан Василев да прехвърли в руски ръце „Дунарит“ и се появява евентуален конкурент, последва въпросното отравяне 2015 година, което е безспорно. Не е коректно по студията да се говори, че едва ли не няма доказателства за това. Човекът действително си е бил с единия крак в гроба, след това синът му, след това управителят му. Става въпрос за умишлени отравяния, поредица от отравяния, за да се ликвидира евентнуалният конкурент за закупуването на „Дунарит“. По-нататък обаче с течение на годините нещата се усложняват още повече.
Водещ: Как?
Валери Симеонов: Ами така, че господин Гебрев, който е един търговец още от началото на 80-те години, много добре познава този оръжеен бранш, аз не съм му адвокат, между другото. Има моменти в биографията му, които аз не приемам, които не могат да бъдат свързани с етичния бизнес, бих казал, но в случая какво става, с две думи? Той измества от големи държави руските доставки на боеприпаси основно. Той измества Русия като доставчик на боеприпаси, разбирате ли? И с това той става вече една мишена. Конкретен пример – Индия. В Индия той е изместил доставката на боеприпаси, снаряди, минохвъргачни гранати и т.н., измества руската държава като доставчик на такива муниции и той е номер едно.
Водещ: Защо този случай обаче от 2015 година излиза много шумно 2019-та – сега, в този момент?
Валери Симеонов: Защото той е поискал подновяване на разследването, след като е получил информация за случая със Скрипал, предполагайки, че спрямо него е приложено същото отровно вещество и същата схема на отравяне.
Водещ: И за случая с Гебрев и Скрипал, и за случая с милионите, които преди малко коментирахме, венецуелските, с госпожа Менда Стоянова преди малко, и за двата случая някак си като че ли новината излезе от двама чужди посланици. Не е ли така?
Валери Симеонов: Не. Това за мен не е новина. Аз го зная от 2017 година, пак ви казвам. И не е смешно, нито е…
Водещ: Ама това, че вие го знаете, означава ли, че службите са го знаели, че са обърнали внимание, че са работили по въпроса? Означава ли всичко това? Че не са проспали много от нещата?
Валери Симеонов: Да, това е публично известна информация – че службите се занимават с този случай още от 2015 година, след отравянето. Може би трябва да поканите някой от службите да ви каже защо този случай не е доведен до край. Най-вероятно защото не е открит извършителят, поне такава е официалната публична по медиите информация, и той поисква ново разследване след случая със Скрипал. Исках само да направя едно допълнително уточнение към въведението ми по отношение на мащабите на бизнеса на господин Гебрев. Може би изглежда смешно, че той измества Русия, но е така. Той е оръжеен търговец от доста голям международен мащаб. Той например купува барута от сръбски заводи на най-ниска цена, продава го на нашите заводи, поне така беше към 2017 година, „Арсенал“, „Кинтекс“ работят с барут, който той им продава, той изкупува тяхното производство и го изнася. С други думи, доста мащабен бизнес. С което е успял да измести руските доставчици на оръжие от някои държави в Югоизточна Азия, както ви казах конкретно и в Индия. Съвсем обяснимо е спрямо него да бъдат прилагани такива мерки за ликвидиране на конкуренция.
Водещ: Вие казвате, че службите са знаели, че се е работило. Това означава ли, че те са си свършили работата през всичките тези години?
Валери Симеонов: Ами те твърдят, че са си свършили работата, но според мен не са си свършили работата. След като Сергей Федотов е бил тук по време на едното отравяне и още два пъти е бил тук, идва за по няколко дена със самолет, би трябвало да е заявил къде ще спи, защото такива са условията за виза, трябва да се знае всяка негова крачка, той е човек от службите, така че би трябвало той да бъде под непрекъснат контрол. Определено надали е бил под контрол.
Водещ: Само да кажем, вие преди малко казахте – наяве излиза сега 2019 година отново този случай, защото господин Гебрев прави връзката между отравянето на Скрипал и себе си. Това не означава обаче, че наистина има такава връзка. Или има?
Валери Симеонов: Е, как да няма връзка? Федотов е един от отровителите на Скрипал.
Водещ: Между случая „Гебрев“ и случая „Скрипал“. Аз ще цитирам това, което преди малко главният прокурор е казал на излизане след изслушване в комисията, че по негови думи може да се заяви, че категорично е само съвпадението на пребиваването на руския гражданин Сергей Федотов в деня, в който Гебрев е изпаднал в тежко здравословно състояние.
Валери Симеонов: Е, това малко ли е?
Водещ: Но това не означава да, има връзка и Федотов го е отровил, нали? В момента не бива да правим инсинуации.
Валери Симеонов: Аз не съм прокурор. Питате ме за моето мнение, аз ви казвам моето мнение. Нямам никакво съмнение, че той е бил отровен точно от държавата, която има интерес той да бъде ликвидиран.
Водещ: Добре, солова акция ли е това според вас тогава? За какво говорим, за солова акция на този Федотов или напротив, за руските служби, за някакъв план на службите на Русия?
Валери Симеонов: При всяка такава акция всеки такъв таен агент рискува най-малкото свободата си, ако не и живота си в такива случаи. Какво значи солова акция? С други думи, той е решил просто ей така, не го е харесвал като човек и е решил да го ликвидира с отравяне.
Водещ: Защо толкова години този случай не е разкрит и не е затворена папката „Гебрев“?
Валери Симеонов: За това ще питате прокуратурата – защо не е разкрит?
Водещ: Вие отговор имате ли на това?
Валери Симеонов: Аз имам някакъв отговор, но не знам дали трябва да го кажа тук.
Водещ: Ами кажете го.
Валери Симеонов: Няма да го кажа.
Водещ: Защо?
Валери Симеонов: Просто ще подам жокер, за да се досетят по-досетливите хора. 2017 година господин Гебрев не дойде при мен да се оплаква от това, че е бил отровен от руските или от не знам кои служби, а дойде да се оплаква от репресия на държавата спрямо него. Негова законна пратка на боеприпаси беше блокирана и стоя няколко месеца на пристанище Бургас, за мой личен ужас, защото аз съм от там. И тези боеприпаси трябваше по редовен договор да отидат в Индия и аз не можех да проумея защо българската държава точно в този момент решава да замрази лиценза на Гебрев, защо точно в този момент прокуратурата решава да го обяви като ръководител на престъпна група и тази голяма пратка да стои с риска за всички, които живеят в Бургаска област. Защото, ако беше гръмнало, щеше да стане голяма беля.
Водещ: Държавата е много общо понятие. Кой е спрял пратката? Кой има правомощие да спре пратката и той е спрял пратката?
Валери Симеонов: Аз ви казвам, пратката беше спряна по линия на това, че тогава към него беше предявено обвинение към него за ръководител на престъпна група, първо. И второ, беше му замразен лицензът. Когато се замрази лицензът, се замразяват и всички действия по отношение на тази фирма, която извършва някакви действия.
Водещ: Министъра на икономиката ли обвинявате в момента?
Валери Симеонов: Ако той е замразил лиценза…
Водещ: А кой замразява лицензите?
Валери Симеонов: Министерство на икономиката. А кой казва на Министерство на икономиката, е друг въпрос. Това са фактите. Фактите са, че една сделка, от която България щеше да спечели и господин Гебрев щеше поетапно по трасето да се разплати и на „Кинтекс“, и на съответните други производители, заводите в Сопот и т.н., тази сделка беше спряна с риск ние да загубим индийския пазар. Защо? Дали пък не е било, за да се намесят руските доставчици? Разбрахте ли сега какво исках да ви кажа?
Водещ: Последен въпрос. Кой в България има интерес от това Русия да измести България от оръжейния бизнес?
Валери Симеонов: Ами определено не са хора с патриотична настройка.
Водещ: Последни секунди. Искате ли още нещо да ни кажете?
Валери Симеонов: Мисля, че достатъчно казах до момента. За хората, които разсъждават, могат да си направят изводите. Но за мен тогава случаят беше ненормален. Не беше редно да се спре тази сделка, тя трябваше да си отиде по етапния ред, а след това да се предявят претенции, защото не беше в интерес на държавата да бъде спряно количество боеприпаси, произведени в България от български производители и средства. Това не беше редно да стане. Между другото, защо не съм предприел някакви мерки, това е следващият логичен въпрос. Защото след няколко дена Гебрев потърси лична среща с Борисов.
Водещ: И вие казахте – чудесно, това вече не е при мен.
Валери Симеонов: Не е точно така. И за да може да се обезпечи тази среща, направи един протест на жълтите плочки с негови работници, срещата беше реализирана и оттам върху моята съвест беше снета отговорността да се занимавам с този въпрос.
Водещ: Валери Симеонов за още неща, които той добави по случая „Гебрев“.

1 коментар

  1. Венко Венков каза:

    Сигурно е ясно, коѝ, как и защо е тровил Гебрев, но тези, които се опитват да ни обясна т ситуацията, изглеждат доста по утровени и от самият Гебрев!!! Разбрахме също, че управляващите България, са британският и американският посланници!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране