25.02.2017 | 10:10
Георги Костов: Изкараха ме алкохолик, какъв ли не! Истината е, че министърът ме заплаши
Аз се чувствам политически чист, живея в панелка в "Люлин", заявява уволненият главен секретар на МВР

Не мога да кажа кой ме уволни. Това заяви пред Нова телевизия отстраненият от поста си главен секретар на МВР Георги Костов. Той посочи, че се е запознал с всички документи по неговия случай, но не вижда логична връзка между тях. Мотиви никой не ми е предоставил. Мотиви излизат в публичното пространство, но не съм сигурен, че това са мотивите, допълни той.

На въпрос дали е оказвал политически натиск върху шефове на РПУ-та, той отговори: „Седмица преди това бях извикан в кабинета от служебния министър и в прав текст ми беше казано, че съм изгубил политическото доверие на премиера. Накаран бях да подам оставка, на което категорично отказах. В прав текст ми бе казано – ще бъдат пуснати сведения, обяснения ли, за мен са доноси – от бивши и настоящи служители на МВР, че съм бил оказвал натиск. На 35-та минута от излизането от кабинета подадох сигнал как министърът на вътрешните работи смята да ме дискредитира. След като видях каква нагласа има този човек, естествено, че трябва да се презастраховам! Самите мотиви издават изключително непознаване на законите на МВР. Когато бях главен секретар, нямах правната възможност да уволня който и да е служител на МВР“.

„В професионалния си път няма от какво да се притеснявам и не изпитвам никакви угризения“, подчерта Костов и добави: „Зная и от дистанция от времето истината винаги излиза наяве. На тези хора им предстои кариера в държавната администрация. Добре, живи и здрави да са!“.

„Зададен ми бе въпрос от ваши колеги – имам ли проблем с комуникацията с министъра. Нямам проблем“, подчерта Костов.  Той заяви, че не е редно да казва имена, без да има доказателства. „Моята кариера не е свързана с това коя политическа партия управлява. Затова и не приемам такива упреци. Аз се чувствам политически чист. Системата е чиста, служителите са високомотивирани. Това обаче, което се случва в момента, определено им оказва лошо влияние. Моят случай е тотално беззаконие! Обвиняват ме в нещо, което е дисциплинарно нарушение, и престъпление – принуда. Всеки е невинен до доказване на противното. Когато едно ръководство демонстративно не зачита закона, съставът си прави съответните изводи“, подчерта Георги Костов.

Според него неговото отстраняване няма да повлияе на колегите му. „Надявам се да не се поддадат на натиск. Надявам се изборите да бъдат честни. Има едни псевдоексперти по проблемите на сигурността, които обикалят студиата и говорят врели-некипели. Чул съм за себе си, че съм алкохолик. През живота си не съм се напивал! Честен кръст! Пия умерено и рядко. Чувал съм, че живея в „Бояна“. А аз живея в панелка в „Люлин“. Не ползвах охрана, преди да стана главен секретар, движех си се сам. Нямам притеснения! Да предоставят срещу мен каквото искат“, заяви Георги Костов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране