14.04.2019 | 1:00
Георги Марков: ГЕРБ е душманинът на БСП
Взаимният бой с апартаменти може да доведе до ниска избирателна активност
Ивайло Атанасов

Европейските избори наближават, а партиите вече стягат листите си за вота на 26 май. Традиционно най-горещо е при социалистите, които са раздирани от вътрешни скандали около името на водача на листата им Елена Йончева. Вдясно също е не по-малко интересно, особено след коалицията между ГЕРБ и СДС. Радан Кънев пък ще е водач на листата на „Демократична България”.

Задава ли се нова, макар и негласна коалиция между БСП и ДСБ, които да открият общ фронт срещу ГЕРБ и СДС, защо двете политически формации неистово подкрепят Лаура Кьовеши за европейски прокурор, както и за нестихващите скандали около апартаментите на властта със замесването и на Румен Радев в аферата с покупка на жилища на много занижени цени, агенция ПИК потърси за коментар депутата от ГЕРБ Георги Марков.

– Г-н Марков, по БНР вашият колега Тома Биков разкри, че е налице коалиция на БСП с ДСБ срещу ГЕРБ и СДС. Вие сте стар седесар, депутат от Великото Народно събрание, бивш конституционен съдия – как оценявате това негово виждане?

– Томи е много умно момче, опитен политолог и правилно е разкрил мача. Мачът на европейските избори 2019 ще бъде на съюза ГЕРБ със СДС срещу съюза БСП и ДСБ. Съюзът ГЕРБ и СДС е емблематичен, вече го казах и ще го повторя отново, защото партията ГЕРБ е големият душманин на БСП. Четири пъти подред на парламентарни избори ГЕРБ побеждава БСП. Нещо повече – на последните през 2017 г. буквално ги разбихме в София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Габрово, Русе и всички големи градове. Борисов е човекът, който унижи най-много в историята ѝ БСП. Гол като пушка, без партия, само с един Цветанов, той през 2005 г. ги победи на кметските избори със 70 на 30 процента. Такива победи е жънал само Тони Блеър в Англия и Виктор Орбан в Унгария.

СДС пък е партията, която започна битката срещу българските комунисти. Седесарите за тези, които на 14 декември обиколиха комунистическия парламент, подкрепиха живата студентска верига, организирана от моя приятел Емо Кошлуков, и свалихме член 1 от старата Живкова конституция – падна ръководната роля на БКП. СДС е партията, която първа нанесе поражение на БСП на 13 октомври 1991 г., и то не само на парламентарните, но и на проведените на същия ден местни избори. Именно това романтично СДС, чийто представител Александър Йорданов ГЕРБ сложи на избираемо място в листата, е това СДС, което върна Великден и Коледа като официални празници в България. Именно партията ГЕРБ, която проведе европредседателството, днес ще е в съюз с партията, която вкара България в Съвета на Европа на 7 май 1992 г. Това е романтичното СДС на 39-имата, в което участваха такива знакови личности като проф. д-р Александър Чирков, Кирил Маричков, Тодор Колев, Георги Баев, Георги Липовански, Александър Джеров, Блага Димитрова, Елка Константинова, Мишо Неделчев, Едвин Сугарев, моя милост и Сашо Йорданов, Венци Димитров, Георги Петров, покойните Стефан Савов, Илко Ешкенази, Стоян Ганев.

Съюзът БСП-ДСБ също е емблематичен. Те много си приличат по това, че забиват ножове в гърба. БСП заби нож в гърба на българската демокрация още в зората на прехода. Две червени правителства с две абсолютни червени парламентарни мнозинства ни доведоха до две тежки национални катастрофи. Първата, при която нямаше памук, аспирин, хляб, мляко, захар, нямаше бензин. Това доведе до национална стачка в България. За първи път в историята имаше общонационална политическа стачка. След това по времето на кабинета „Виденов“ ни направиха доходите на 3 долара, съсипвайки икономиката на България.

ДСБ пък заби нож в гърба на СДС. Заби нож в гърба на тези 1 млн. души, които бяха на Орлов мост, на тези 500 000, които бяха на първото Великденско бдение 1990 г. на Христофор Събев, на онези 200 000, които пред мавзолея след прословутата реч на проф. Чирков за обрулената държава се качиха на мавзолея на Георги Димитров, за да изхвърлят мумията навън. Всъщност съюзът БСП-ДСБ не е нов. Той е още от първия мандат на Борисов, когато двете партии гласуваха вот на недоверие.

– Мислите ли, че този съюз ще е формален, както вече официално беше оповестен съюзът ГЕРБ-СДС?

– Не, аз мисля, че съюзът няма да формален и няма да бъде изкаран на показ по две причини. ДСБ ще иска избираемо място в листите на БСП, а при тази партия избираемите места не са толкова много, още повече че съществува абсолютно разделение по линията Нинова-Станишев. На второ място, аз съм говорил с г-жа Нинова в парламента по повод Истанбулската конвенция и тогава я поздравих за позицията. От Нинова разбрах, че тя ненавижда третия пол, което значи, че няма как да обича ДСБ, което е партия на третия пол. Но тя ще ги използва в реториката срещу ГЕРБ и вече ги използва. Вероятно БСП ще обещае коалиция с ДСБ, ако един ден тя спечели избори, а ДСБ влезе в парламента – нещо, което към този момент изглежда утопично.

–  Наистина, има голямо съвпадение между водачите на двете листи Йончева и Кънев в отношението им към Лаура Кьовеши.

– Това, което ги обединява в опита Лаура Кьовеши да стане главен прокурор на Европа, е надеждата им, че госпожата, станала известна със своите политически поръчки, ще може да изпълнява такива и в България и да разследва Борисов и неговото правителство. Само че те не знаят, че Кьовеши на практика е много далече от тази висока длъжност и много по-близко до затвора в Румъния. Вижте фактите: Кьовеши беше уволнена от президента на Румъния от високия пост, който заемаше. Президентът на Румъния не е нито консерватор, нито християндемократ. Той не е социалист. Той е неолиберал, привърженик на модела „Кьовеши“, но той я уволни, защото решението за нейното отстраняване взе Конституционният съд на Румъния. Не другарски съд, не военният съд, който утрепа Чаушеску, а Конституционният съд. Това е знаково решение и голям провал на модела „Кьовеши“.

Излязоха страхотни, стряскащи доказателства, че 6 млн. румънци са били подслушвани, че тя е играла роля в изпълнение на тежки политически поръчки с определен кръг съдии срещу определен кръг политици. Разбити са хиляди съдби и хиляди семейства. Нещо повече – тя е изпълнявала поръчките по недопустим начин на разузнавателната служба на Румъния, която е работела с разузнавателната служба на известна държава от чужбина.

В заключение – Кьовеши няма да стане прокурор на Европа и само може да се съжалява, че тя изнасяше лекции на българските върховни съдии. Какво падение!

–  Добре, но Йончева и Кънев не знаят ли за това решение на румънския Конституционен съд? Кънев е завършил право…

– Йончева представа няма от право. Със сигурност не знае що значи Конституционен съд. Този другият пък е минал покрай правото. Не си спомням да е оставил някаква следа, да има някаква известна правна публикация. Мен ако ме питаш „Жоро, ти публикувал ли си нещо по правните въпроси?“, веднага ще ти извадя съвместна статия със светилото проф. д-р Живко Сталев още от 1988 г. в списание „Държава и право“, статия от 1989 г. във в. „Антени“ с това величие, ще ти представя моя книга от 1990 г., на която и Сталев, и другият голям юрист Кръстю Цончев ми бяха рецензенти.

– Добре, а къде е ДПС в този мач между двата колоса, между двата съюза?

– ДПС седи и гледа сеир. Взаимният бой с апартаменти може да доведе до ниска избирателна активност. Голямата интрига там ще бъде дали, ако към 13-14 часа се види ниската активност, тогава ще натиснат педала, за да се гласува масово и да станат победители на евроизборите. Имаше едни такива евроизбори, в които те бяха на косъм от победата. Тогава самият Доган се уплаши и каза „не сме готови още за победа“. Сега знам ли го? Може да мисли, че са готови за победа. Трябва да се знае, че електоратът на ДПС не се вълнува от обръчи от фирми, които си има партията, нито от електроцентралите, които купува лидерът им.

– Вие заговорихте за имотите. Как ще коментирате „Апартаментгейт“, който обхвана не само депутатите, а и оказа се, президента Румен Радев, председателят на ВКС също е замесен в този скандал. Радев дори си позволи да свали доверието си от шефа на „Антимафия“ Пламен Георгиев, заговори пак за морал, а след това се оказа, че си е купил жилище на занижена цена. Не би ли следвало да свали доверието и от себе си?

– Едно трябва да е ясно – България няма как да се върне преди 1989 г., когато имаше Закон за собствеността на гражданите (ЗСГ). Той не даваше възможност хората да притежават повече от едно жилище освен по наследство. При това жилището трябваше да бъде до 120 кв.м, вилата – до 60 кв.м. Второ жилище можеше да се получи само по наследство, но родителите в двугодишен срок трябваше да го прехвърлят на децата. Ако нямаха деца, трябваше да се развеждат и те се развеждаха. Тогава нямаше пазар на имотите и не можеше ти, Ивайло, да продадеш на мен, Жоро Марков, имота си освен чрез Районния Народен съвет, което не можеше да стане, ако не намерим връзки.

България вече утвърди неприкосновеността на частната собственост и това е голямо достижение на новата българска Конституция. Обяви свободната стопанска инициатива. Има свобода на договарянето. Ако някой някъде е злоупотребил със служебното си положение, за да се сдобие със жилище, то си има органи, които да се занимават с тази работа. Големият проблем е в органите, които също започнаха да се забъркват в съмнения за корупция.

Ако някъде има злоупотреба с власт, има органи, които да разследват. Това е много важен въпрос. Не може депутати и държавници да живеят в колиби, но ако злоупотребяват и нарушават закона, много е важно органите да си вършат работата, но самите органи са поставени под обстрел. Създадохме агенции, то стана държава в държавата. Самите агенции са поставени под съмнение. Това е омагьосаният кръг, ние сме в омагьосан кръг.

Колкото до г-н Панов, трябва да се знае, че всеки, който по някакъв начин се занимава с бизнес, винаги ще бъде готов да има кумец, председател на Върховен касационен съд. А доколкото самият Панов решава кой да му е кум, това е вече много личен въпрос и аз не мога да навляза в тази деликатна лична сфера.

– Но нормално ли е съпругата му да тича по студиата и да защитава мъжа си, да заплашва, че ще съди България в съда в Страсбург, да ни квалифицира като „завладяна държава“?

– От първия председател на Конституционния съд г-н Асен Манов, вече покойник, който беше десетилетия наред най-уважаваният безпартиен български съдия във Върховния съд, знам, че магистратите не е редно да говорят публично. Те говорят, ми казваше г-н Манов, чрез своите решения. Това наблюдавам и в Унгария, където имам дом от 1974 г. Никой не познава и не е чул нито по телевизията, нито по радиото председателя на Върховния съд – нито през комунизма, нито през демокрацията. Може би затова г-н Панов е пратил жена му да говори.

Колкото до т.нар завладяна държава, аз мога да кажа следното: може и да излезе права. Ако ние погледнем последната година и половина в България, то наистина ни завладяха. Та то дойдоха 34 министър-председатели от цяла Европа, което не се беше случвало. Та то дойде китайският премиер с още 16, което не се беше случвало, а за капак – и руският премиер. Просто наистина Борисов направи така, че България да бъде завладяна от политици от най-висок ранг.

–  Нека да се върнем накрая на казуса „Кьовеши“. Кой има интерес, освен това, което вече казахте, да я налага в европейския парламент?

– Интересът е на г-н Сорос. Вижте – Сорос претърпя много тежки удари. Макар и много богат, той е много стар и прилича не на себе си, защото беше разкрит. Позор е това сегашният европарламент, който си отива, да има 226 негови депутати. Те обаче бяха разкрити и от тях едва ли, само някои единици ще попаднат в новия парламент. Сорос получи втори много голям удар в Украйна. Той направи „Майдана“ и го финансира, но от целия „Майдан“ излезе едно нищо освен че Украйна загуби своя територия, а сега неговият президент е напът да загуби вота. Но най-големият удар Сорос получи от Орбан. Този борец за демокрация, този борец срещу комунизма, след като изгони съветските танкове, изгони и Сорос от Унгария. Централноевропейският университет е вече минало, „Отворено общество“ е мръсна дума в Унгария. На референдум 99% от унгарците гласуваха срещу Сорос и само 1% – за него. Така че последната надежда, която остана на Сорос, беше да може Орбан да бъде изхвърлен от ЕС и от ЕНП. Това с ЕС не се получи, тъй като Полша, Чехия и България, за което поздравявам Борисов, веднага на практика наложиха вето. С ЕНП също не се получи, а той беше активирал партията ДСБ и няколко други соросоидни партии да се разправят с унгареца. Понеже е роден в Унгария и има връзки в Будапеща, той знае, че евроинквизицията срещу Орбан така му вдигна рейтинга, че от 52 вече му дават 58% победа по листа.

В заключение – Кьовеши остана последната надежда на Сорос да има свое лоби в Европа, да може да прави политически процеси и да може да разбърква Европа, което искаше да направи с налагането на квоти в отделните страни и приемането на милион мигранти. Партията ДСБ очевидно е закъсала за пари и е станала соросоидна партия. Томи Биков ми каза, че не можели да си платят членския внос. Те са лобито на Сорос в България и те прокарват идеята Кьовеши да стане главен прокурор на Европа. Но неолибералният балон се спука. На 27 май Европа ще се събуди с нова политическа реалност.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране